Náklady Nemecka na utečencov dosiahnu tento rok vyše 21 mld. eur

Náklady Nemecka na ubytovanie, stravu a vzdelávanie utečencov dosiahnu tento rok vyše 21 miliárd eur. Uviedol dnes popredný hospodársky inštitút Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters.
To je strmý nárast v porovnaní so septembrovým odhadom, v ktorom Ifo počítal so sumou 10 miliárd eur. Inštitút pri najnovšej predpovedi vychádza z predpokladu, že v Nemecku požiada tento rok o azyl zhruba 1,1 milióna migrantov.
Nemecká vláda nezverejnila oficiálny odhad tohoročných nákladov na prílev migrantov, ale zvýšila financie pre spolkové krajiny o 4 miliardy eur.
Čo sa týka budúceho roka, spolkové krajiny a mestá očakávajú náklady na utečencov približne vo výške 16 miliárd eur. Minister financií Wolfgang Schäuble v tejto súvislosti uviedol, že spolková vláda investuje v budúcom roku zhruba 8 miliárd eur do ubytovania a integrácie utečencov.
Ifo zopakoval svoju výzvu na adresu nemeckej vlády a žiada flexibilnejšiu interpretáciu minimálnej mzdy. Inštitút pripomína, že väčšina podnikateľov považuje minimálnu mzdu na úrovni 8,5 eura na hodinu za prekážku pri zamestnávaní utečencov.
Aj niektorí konzervatívni členovia vládnej koalície kancelárky Angely Merkelovej sú za väčšiu flexibilitu v otázke minimálnej mzdy, ale jej koaliční partneri, sociálni demokrati, akékoľvek zmeny odmietajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy