Americké dovozné ceny v októbri klesli o 0,5 %

Dovozné ceny v USA klesli v októbri viac, než sa očakávalo. Zlacnela totiž ropa a celý rad ďalších produktov. To signalizuje, že silný dolár a slabý globálny dopyt znižujú inflačné tlaky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Dovozné ceny sa v októbri medzimesačne znížili o 0,5 %, uviedlo americké ministerstvo práce po revidovanom 0,6-% poklese v septembri. Importné ceny sa znížili počas 14 zo uplynulých 16 mesiacov. Ekonómovia počítali v októbri s poklesom len o 0,1 % po pôvodne uvádzaných -0,1 % v septembri.
Za uplynulých 12 mesiacov dovozné ceny padli o 10,5 %. Hlavným dôvodom tohto vývoja je posilnenie dolára a prudké zlacnenie čierneho zlata. To má negatívny vplyv na rast spotrebiteľských cien, ktorý sa vytrvalo pohybuje pod 2-% inflačným cieľom americkej centrálnej banky (Fed).
Slabé inflačné tlaky však zrejme neodradia Fed od toho, aby v decembri zvýšil úrokové sadzby. Tvorba pracovných miest sa totiž v októbri zrýchlila a miera nezamestnanosti padla na 7,5-ročné minimum 5 %. Podľa ekonómov, oslovených agentúrou Reuters, existuje 70-% pravdepodobnosť, že Fed na svojom zasadnutí, ktoré sa bude konať 15. a 16. decembra, rozhodne o zvýšení kľúčovej úrokovej sadzby.

Súvisiace články

Aktuálne správy