Ľudia, ktorí si myslia, že si za peniaze nemôžu kúpiť šťastie, nevedia kde majú nakupovať

, MoneyTalks Foto: thinkstock

Peniaze zrejme súvisia so šťastím, ale tento vzťah je o niečo zložitejší a komplexnejší než sa zdá na prvý pohľad.

V tom najužšom slova zmysle si za peniaze skutočne môžete kúpiť šťastie. Mať dostatok peňazí, znamená, že nemusíte voliť medzi kúrením a jedlom, alebo prosíkať, aby vám pán domáci ešte týždeň počkal so zaplatením nájmu. Keď sa vám auto pokazí, zájdete s ním do servisu. A dalo by sa pokračovať. Ale za peniaze si nekúpite "fixnú dávku šťastia," tvrdí Daniel Gilbert z Harvardskej univerzity. Podľa neho je ale smiešne veriť, že hotovosť nemá nič spoločné so spokojnosťou. "Jediné, čo musíte urobiť, je ísť von bez kabáta, bez topánok, hladný. Asi za päť minút zistíte, že peniaze vás dokážu urobiť šťastnejším," povedal profesor psychológie a autor knihy "Zakopnutie o šťastie."

Nemusí vás zákonite opantať mamon, aby ste boli šťastní. Štúdia z Princeton University spred niekoľkých rokov ukazuje, že magické číslo pre americkú spoločnosť je 75 000 dolárov. Čím nižšie klesne ročný príjem pod túto referenčnú hranicu, tým nešťastnejšie sa človek cíti. Ale keď už presiahnete sumu 75 000, pocit šťastia kontinuálne nestúpa. Ale treba si vyjasniť, že štúdia nehovorí, že vyšší plat vám nezlepší život. Namiesto toho naznačuje, že nad 75 000 dolárov ročne je emocionálna rovnováha človeka menej citlivá na faktory ako je "temperament a životné okolnosti."

Nedávne štúdie tiež ukazujú, ako dostať za menej peňazí viac muziky. Je to investíciami do nezabudnuteľných zážitkov namiesto materiálnych vecí. Avšak, mnoho ľudí, ak sa dostane do finančných ťažkostí, radšej škrtne platby za zážitky, ako za hmotné statky. "Ľudia si myslia, že zážitky a skúsenosti dokážu poskytnúť len dočasné šťastie, ale v skutočnosti poskytujú toho oveľa viac a s trvalejšou hodnotou," vysvetľuje Ryan Howell, docent psychológie na San Francisco State University. Skúsenosti podľa neho viac napĺňajú naše psychologické potreby. „Zážitky často zdieľame s ostatnými ľuďmi, čo nám dáva väčší zmysel pre socializáciu, a vytvára veľkú časť nášho pocitu identity. Ak ste zdolali Himaláje, je to niečo, čo si budete navždy pamätať, a hovoriť o tom ešte riadne dlho, aj keď už vaše obľúbené hračky dávno skončili v koši.“

Okrem zážitkov nás robí šťastnejšími aj určitý spôsob štedrosti. Vedci tvrdia, že aj pri nedostatku financií si dokážete zlepšiť náladu dobročinnosťou. Pomôže vám to precitnúť, že situácia v ktorej sa momentálne nachádzate nie je ani zďaleka tak dramatická ako ju vnímate. Iní ľudia sú na tom často oveľa horšie. To je celkom bežná reakcia, tvrdí to aj dvojica Elizabeth Dunnová a Michael Norton, autori knihy "Šťastné peniaze: Veda o šikovných výdavkoch. „ Aj skromné ​​formy štedrosti nám dokážu spôsobovať radosť," napísali v článku pre Harvard Business Review. Desať rokov ich výskumov ukazuje, že "ľudia, ktorí míňali peniaze na iných boli šťastnejší, ako keby utrácali rovnaké množstvo na seba," píšu autori. "Tým, že prehodnotíme ako míňame naše peniaze, hoci aj keď ide len o skutočne nízke sumy, dokážeme si privodiť viac šťastia každým jedným dolárom."

Spôsoby, akým si za peniaze kupujeme šťastie sú rovnako individuálne ako naše túžby. Niektoré výdavky sú čisto fyzické, za veľké domy, najmodernejšie autá, či drahý nábytok. Inokedy si pre seba kupujeme len čas. Isté pohodlie, ktoré dopomáha znižovať stres. Kúpime si napríklad masáž, manikúru, alebo si domov objednáme upratovaciu čatu. Ale šťastie si dokážete kúpiť iba vtedy, ak viete, čo hľadáte. Namiesto hazardného míňania sa radšej pokúste zistiť, čo od života chcete. Viac času? Viac oblečenia? Ďalšie zberateľské artefakty?

Venujte čas svojej voľbe a zamyslite sa nad ňou. Aké sú vaše očakávania? Sú reálne? Premýšľajte aj o iných veciach, na ktoré by ste mohli peniaze využiť. Čo napríklad splácanie dlhov, alebo si vytvoriť plán pre odchod do dôchodku, či kúpiť ďalšie auto už za hotovosť. Nezabudnite sa pritom pozrieť vôkol seba. Ak je váš domov, či skriňa plná vecí, ktoré ste si prestali všímať, nadišiel čas na kontrolu reality. Posunúť veci ďalej, zbaviť sa zbytočností predajom, čo dobročinnosťou.

Niektorí ľudia tvrdia, že život bez peňazí ich naučil veľa. Boli by však ochotní vrátiť sa k takému životu? Asi nie. Už si nemusia denno denne namáčať fazuľu, môžu si dožičiť viac ako jeden druh jedla. A dokážu pritom pomôcť ľuďom, ktorých milujú, ale aj tým, o ktorých ani nevedia, že vôbec existujú. Môžu sa so svojim partnerom vybrať do nie práve najlacnejšieho multiplexu na večerné premietanie a kúpiť si za vedro pukancov, alebo si zájsť na motokáry, či zahrať bowling. Utrácanie je v poriadku, aj keby ste si mali mať to vedierko pukancov tri krát týždenne, v prípade, že je to to, čo vám urobí radosť. Jednoducho to robte, ale si to zároveň aj uvedomujte. Je to určite lepšie než naháňanie trendov, alebo náhodné nákupy kreditnou kartou.

Takže ako by mal správne znieť nadpis tohto článku? Niektorí ľudia vedia, že za peniaze si môžu kúpiť šťastie, len si musia dávať pozor, čo si kupujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy