Čína je významným obchodným partnerom Slovenska

Bratislava 10. novembra (TASR)- Slovensko ako proexportne orientovaná krajina zaostala za krajinami Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré už rozbehli svoje obchodné aktivity smerom do Číny. Perspektívnym z geopolitického pohľadu sa javia aktivity formátu 16 plus jedna, ktorý majú s Čínou nastavené krajiny strednej a východnej Európy. Povedal to na otvorení 9. ročníka Slovenskej kooperačnej burzy 2015, ktorá sa koná dnes v Bratislave, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Rastislav Chovanec.
„Čína, ktorá je partnerom dnešnej burzy, je významným obchodným partnerom Slovenska. Rozširovanie exportu je pre slovenskú ekonomiku veľmi dôležité. Podčiarkuje to aj fakt, že sa mu venuje celá stratégia vonkajších ekonomických vzťahov aj ďalšie podporné nástroje, ktoré pre podnikateľov pripravujeme,“ konštatoval Chovanec. Priblížil aj nový nástroj podpory v rámci ekonomickej diplomacie, ktorými budú zastúpenia Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). MH SR spolu s rezortom diplomacie vytypovali prvé dve teritória, ktorými by mali byť Kuba a Düsseldorf.
„Musíme si počkať, ako zastúpenia budú fungovať. Určené budú na podporu slovenských firiem na trhoch, na ktorých sme historicky boli úspešní, napríklad na Kube,“ priblížil štátny tajomník. Tie sa podľa jeho slov vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu môžu veľmi rýchlo meniť. „Pokiaľ sa nám podarí zvýšiť podiel exportu alebo vývozu investičných celkov do týchto teritórií, budeme veľmi radi otvárať zastúpenia aj inde. V tých teritóriách, ktoré sú pre Slovensko dôležité,“ avizoval Chovanec. Pripomenul aj pripravovanú cestu premiéra s podnikateľskou misiou do Číny. Rezort robí výber firiem, ktoré majú podľa jeho slov najväčší potenciál, aby cesta priniesla reálne výsledky.
Dezignovaný veľvyslanec Čínskej republiky na Slovensku Lin Lin poukázal, že na podporu dnešného podujatia poslala krajina 24 reprezentantov podnikateľských spoločností. „Zamerať by sa mali na objavovanie nových obchodných možností a potenciálu na vzájomnú spoluprácu. Slovensko svojim postavením v srdci Európy má výborné know-how v oblasti automobilového priemyslu a strojárenstva,“ podčiarkol.
Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie Igora Slobodníka potrebuje Slovensko diverzifikovať nielen štruktúru exportu, ale aj orientáciu na iné teritórium, vrátane Ázie. „Čína je čoraz náročnejším trhom a očakáva to aj od partnerov na slovenskej strane,“ podčiarkol.
V poradí už 9. ročník kooperačnej burzy zorganizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), spoluorganizátorom je Československá obchodná banka. Zúčastňuje sa ho viac ako 500 firiem z viac ako 24 krajín. Uskutočniť sa má okolo 700 dvojstranných rokovaní. Ich cieľom je rozvinúť subdodávateľské vzťahy alebo spoluprácu.

Súvisiace články

Aktuálne správy