Stop embargu pre spriatelené firmy: Ruský poslanec chce register pre zahraničných prorusky orientovaných podnikateľov

, ČTK;izvestija Foto: SITA

Zrušenie ruského embarga voči "spriateleným firmám" by podľa neho mohlo byť prvým krokom k obnove normálnych hospodárskych vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou.

Ruský poslanec Igor Zotov a členka prezidentskej rady pre ľudské práva Jana Lantratovová navrhli ruskej vláde podporiť spriatelených zahraničných podnikateľov, ktorí verejne žiadajú zrušenie západných sankcií proti Rusku. Týmto súkromným firmám by vláda mala dovoliť dovážať na ruský trh svoje výrobky, ktorých dovoz Moskva zakázala ako odvetu za sankcie Západu.

K návrhu, inšpirovanému istou poľsko-ruskou organizáciou, sa podľa ruského denníka Izvestija pridali aj podnikatelia z Česka, Bulharska, Maďarska a Čiernej Hory, ochotní verejne podporiť Rusko. Konkrétne firmy sa nespomínajú. Návrhu je adresovaný vicepremiérovi Igorovi Šuvalovi.

Podľa Zotova podnikateľské kruhy v Európe i radoví občania jednomyseľne odmietajú sankcie proti Rusku, na čo budú musieť brať ohľad aj politici. "Nehľadiac na otvorene protiruskej kampane v Spojených štátoch a mnohých krajinách Európskej únie, politické elity týchto krajín sa ocitajú pred výberom: buď diktát USA, alebo názor vlastného ľudu," vyhlásil.

Policajt a aktivista za ľudské práva poukazujú na to, že "obchodná komunita v Nemecku, Taliansku, Grécku a ďalších krajinách Európskej únie, verejne vyjadrili svoj aktívny protest proti zachovaniu režimu sankcií proti Rusku."

"S ohľadom na vyššie uvedené, vás žiadame, aby ste zvážili možnosť vykonať súbor opatrení zameraných na podporu zahraničných podnikateľov priateľských voči Rusku, najmä vytvorenie registra súkromných zahraničných spoločností odmietajúcich sankcie voči Rusku a vytvorenie mechanizmu, aby sa im poskytla možnosť vyvíjať činnosť na území našej krajiny, ako aj na podporu projektu Medzinárodnej asociácie hospodárskeho partnerstva "Európskej únie – Euroázijskej únie " presadzovať spoločný program vo vzťahoch medzi oboma vedúcimi združeniami kontinentu," píše Zotov a Lantratová v žiadosti Šuvalovi.

Rusko zakázalo dovoz západných potravín vlani v auguste ako reakciu na prijatie západných sankcií, ktoré trestali Rusko za anexiu Krymu a rozpútanie konfliktu na východnej Ukrajine. Po predĺžení západných sankcií aj Rusko predĺžilo svoje odvetné opatrenia, a to až do augusta 2016. "V dôsledku tejto situácie utrpeli niektorí zahraniční podnikatelia, ktorí sú priateľskí k našej krajine. Títo podnikatelia kvôli neodôvodneným a politicky angažovaným krokom jednotlivých zahraničných politikov prišli o prácu, rovnako ako spoločenské uznanie "napísali Zotov a Lantratová.

Právni experti a analytici oslovení denníkom nedávajú návrhu poslanca a aktivistky prakticky žiadne šance, ale chvália myšlienku, že Rusko by svojich priateľov nemalo hádzať cez palubu. Môže ale ísť aj o riešenie problémov, ktoré ruské embargo krajine spôsobilo. Z trhu zmizli niektoré potraviny a cena ďalších stúpla.

Súvisiace články

Aktuálne správy