Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v októbri spomalil viac, než sa čakalo

Spotrebiteľské ceny v Číne pokračovali v októbri v raste, tempo rastu sa ale spomalilo, a to výraznejšie, než sa očakávalo. Dôvodom bolo najmä výrazné spomalenie rastu cien potravín. Navyše, ceny výrobcov opäť klesli, čo dáva centrálnej banke priestor na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v Číne v októbri medziročne o 1,3 % po 1,6-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Analytici predpokladali miernejšie spomalenie na 1,5 %. Tempo rastu spotrebiteľských cien sa spomalilo už druhý mesiac po sebe a Čína sa tak vzďaľuje vládnemu inflačnému cieľu, ktorý je stanovený na približne 3 %.
Najviac sa pod tento vývoj podpísali ceny potravín. Zatiaľ čo v septembri vzrástli medziročne o 2,7 %, v októbri rast dosiahol len 1,9 %. Spomalil sa aj rast cien nepotravinových výrobkov, a to z 1 % na 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny klesli o 0,3 %, čo predstavuje prvý pokles cien za posledných päť mesiacov. V septembri ešte zaznamenali mierny rast o 0,1 %.
Navyše, ako ukázala ďalšia správa čínskeho štatistického úradu, ceny výrobcov v októbri opäť klesli, už 44. mesiac po sebe. Medziročne sa znížili o 5,9 %, rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia s poklesom počítali, čakali však čiastočné zmiernenie poklesu na úroveň 5,8 %.
Slabšia inflácia a spomaľovanie rastu ekonomiky vytvárajú podľa ekonómov priestor pre centrálnu banku na ďalšie uvoľnenie menovej politiky. Čínska ľudová banka pritom od novembra minulého roka už 6-krát znížila úrokové sadzby. Naposledy tak urobila v októbri.

Súvisiace články

Aktuálne správy