Kompenzácia Volkswagenu v USA: Automobilka rozdá poškodeným zákazníkom kreditky, dostanú tisícku

, SITA;ČTK Foto: SITA

Tento krok spoločnosti by sa mal týkať majiteľov takmer 500 tis. vozidiel Volkswagen a Audi vybavených dvojlitrovým TDI motorom.

Spoločnosť Volkswagen (VW) ponúkne majiteľom určitých modelov naftových vozidiel v USA karty s kreditom 1 000 USD, z ktorých klienti musia 500 USD minúť v obchodných miestach automobilky VW. Tento krok sa týka majiteľov tých vozidiel, ktoré nespĺňajú vládne emisné štandardy. Americká pobočka automobilky VW o tom informovala v pondelok.

Platobné karty budú dve. Na prvej bude 500 dolárov, ktoré budú môcť zákazníci automobilky minúť za akékoľvek tovary alebo služby. Rovnaká suma bude aj na druhej karte, využiteľné len na tovar a služby od predajcov Volkswagenu. Majitelia áut s podvodným softvérom tiež budú môcť tri roky zdarma využívať asistenčnú službu. "Neúnavne pracujeme na zabezpečenie nápravy pre predmetné vozidlá," uviedol šéf aktivít Volkswagenu v USA Michael Horn. "Medzitým prichádzame s týmto balíkom dobrej vôle ako prvým krokom k obnoveniu dôvery zákazníkov," dodal.
Ponuka sa týka 482 tisíc amerických motoristov s vozidlami Volkswagen a Audi vybavených dvojlitrovým TDI motorom. Spoločnosť uviedla, že ponuka sa netýka áut s naftovým motorom 3.0 V6 TDI, vrátane modelu Touareg. Prijatím odškodnenie sa navyše nemusia zriekať práva na to, aby firmu žalovali, či už jednotlivo alebo hromadne, a zároveň im nič nebráni v tom, aby v budúcnosti požadovali ďalšie kompenzácie. Nový program automobilky by mohol stáť necelých 500 mil. USD, polovica by však mala pritiecť priamo obchodným zástupcom.

Americkí senátori Richard Blumenthal a Edward Markey ale ponúkaný balíček tvrdo skritizovali. Označili ho za "urážlivo nedostatočný" a za "figový list, ktorý sa snaží zakryť skutočný rozsah podvádzania". Zároveň Volkswagen vyzvali, aby majiteľom ponúkol, že ich autá od nich kúpi späť.

Automobilke v Spojených štátoch hrozí kvôli falšovanie testov emisií pokuta až 18 miliárd dolárov. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila Volkswagen, že pri vozidlách s naftovými motormi používal softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval v celom svete do zhruba 11 miliónov áut, vrátane asi 1,2 milióna vozidiel českej divízie Škoda Auto.

Nemecké ministerstvo dopravy už poskytlo určitú predstavu o oprave automobilov Volkswagen. S odvolaním sa na informácie od spoločnosti, ministerstvo vyhlásilo, že z 2,4 milióna vozidiel postihnutých v Nemecku, len 540 000 bude vyžadovať zložitú hardvérovú opravu. Zvyšku stačí na úpravu emisných limitov relatívne jednoduchá aktualizáciu softvéru. Vláda takýmto oznámením zdá sa podporuje tvrdenie Volkswagenu, že iba malá časť ich áut vyžaduje komplexnú zmenu v hardvéri. Odborníci hovoria, že oprava bude pravdepodobne vyžadovať inštaláciu zariadení, ktoré neutralizuje emisie oxidov dusíka vo výfukových plynoch. Novšie vozidlá poháňanými dieselovými motormi už toto zariadenie majú.

Volkswagen minulý týždeň priznal, že jeho niektoré vozidlá majú podhodnotené emisie oxidu uhličitého. Na rozdiel od limitov oxidov dusíka, ktoré sú strážené národnými orgánmi v 28 členských štátoch EÚ, má v tomto prípade Európska komisia oveľa viac právomocí. Komisia, ako výkonný orgán EÚ, kontroluje každý rok, či výrobcovia automobilov neprekračujú limity, inak hrozí pokuta.

V prísne formulovanom listu, ktorý bol zaslaný generálnemu riaditeľovi Volkswagenu Matthiasovi Müllerovi v pondelok, žiada komisár EÚ z oblasti klímy a energetiky, Miguel Arias Cañete, aby  spoločnosť poskytla "ďalšie vysvetlenie". Listom žiada informácie, ktorých modelov sa nezrovnalosti týkajú a koľko ich bolo novo registrovaných. V liste sa tiež od šéfa automobilky žiada, aby oznámil do kedy očakáva nápravu. "Ocenili by sme, keby ste nám mohli poslať do 10 dní odpovede na tieto otázky," píše sa v liste. Hovorca Volkswagenu sa vyjadril, že spoločnosť doteraz nedostala žiaden list od Komisie, preto sa k nemu nemohla vyjadriť.

(1 EUR = 1,0776 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy