EÚ neschválila kroky proti dovozu lacnej čínskej ocele

Import lacnej čínskej ocele počas uplynulých troch mesiacov znamenal stratu približne 5 tis. pracovných miest v Európe.

Správa „HUTNÍCTVO: EÚ neschválila kroky proti dovozu lacnej čínskej ocele“ rozšírená o stanovisko ministra hospodárstva Vazila Hudáka v treťom až piatom odseku.

BRUSEL 10. novembra (SITA, Reuters) – Ministri hospodárstva a priemyslu krajín EÚ sa nedokázali v pondelok dohodnúť na urýchlených opatreniach, ktoré by zastavili záplavu lacného importu ocele z Číny. Ten v uplynulých troch mesiacoch znamenal stratu približne 5 tisíc pracovných miest v Európe. Prijatie opatrení žiadali výrobcovia ocele. Luxemburský minister hospodárstva Etienne Schneider poznamenal, že ministri sa zhodli na vážnosti situácie a na tom, že je potrebné urobiť konkrétne kroky. Luxembursko vyzvalo na uskutočnenie konferencie neskôr v tomto roku, kde by sa malo hovoriť o reakcii na vzniknutú situáciu. Luxembursko aktuálne predsedá Rade EÚ.

Oceliari v EÚ žiadali od Európskej komisie, aby skrátila čas do zavedenia ciel a obnovila systém monitorovania importovaného objemu ocele a jej ceny. „Čínsky oceliarsky trh je stratový, tak ako môžu ceny klesať? Tieto straty musia kryť dotácie, alebo iné opatrenia,“ povedal šéf spoločnosti Tata Steel Europe Karl-Ulrich Köhler.

Minister hospodárstva SR Vazil Hudák však upozorňuje, že v tejto fáze nemožno prijať veľmi rýchle opatrenia. „Tam to nie je až také jednoduché, lebo sme súčasť WTO a platia stanovené princípy slobody obchodu,“ pripomenul minister. Podľa neho však existujú nástroje obrany trhu, ktoré môže zaviesť Európska komisia alebo samotní výrobcovia. „Keď dochádza k dumpingu pod trhovú cenu, Európska komisia môže nastaviť isté clá, ktoré sú navýšené, a ktoré môžu dorovnávať rozdiel medzi dumpingovou a trhovou cenou,“ uviedol Hudák.

Situácia okolo výroby ocele je podľa šéfa rezortu hospodárstva mimoriadne dôležitá aj pre SR, pretože de facto každý štvrtý zamestnanec pracuje v oceliarskom priemysle, alebo je pracovne prepojený na oceľ. „Bol som s predstaviteľmi U. S. Steel Košice a na základe rozhovoru s nimi cítim, že aj naši výrobcovia začínajú pociťovať tlak spôsobený najmä zvýšeným dovozom ocele z Číny. Prichádza to, samozrejme, v určitých vlnách, aj v závislosti od vývozného teritória, ale má to dopady aj na Slovensko,“ skonštatoval minister.

Hudák zároveň vylúčil, že na oceliarsky priemysel u nás by mohli mať dopad aj sankcie prijaté Európskou úniou voči Ruskej federácii. „Nie bezprostredne, lebo sankcie sa viažu na Rusko a ten vývoz na ruský trh nie je výrazný. Skôr ide o priamy dopad vývozu z Číny, pretože tamojšia ekonomika trochu ochladla a teda možnosť absorpcie ocele vnútri Číny je oveľa nižšia a niektorí výrobcovia sa snažia vyviezť zásoby a zbaviť sa ich. Druhotný dopad v tom, že čínski výrobcovia vytláčajú napríklad tých z Ruska a Ukrajiny, a tí sa potom tlačia na západoeurópske trhy. Čiže je to komplikovaný obraz, ale na konci dňa to má dopady na európskych výrobcov,“ spresnil minister hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy