Ratingová agentúra Fitch znížila rating VW o dva stupne

Ratingová agentúra Fitch dnes znížila rating nemeckej automobilky Volkswagen o dva stupne na BBB+. Dôvodom je emisný škandál, ktorý podľa Fitch odhalil slabú úroveň riadenia v najväčšom európskom automobilovom koncerne. Informovala o tom agentúra AFP.
Zhoršenie ratingu o dva stupne podľa Fitch odráža slabé riadenie aj organizačné problémy, ktoré vyplávali na povrch s emisnou krízou.
Škandál odhalila 18. septembra americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA), keď oznámila, že nemecká firma nainštalovala do vyše 480.000 dieselových áut v Spojených štátoch softvér, ktorý počas testovania umožňoval zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen neskôr priznal, že po celom svete jazdí zhruba 11 miliónov áut s problematickým softvérom.
Minulý týždeň prenikli do médií ďalšie znepokojivé informácie, že niektoré motory vo vozidlách VW vykazujú nepravidelnosti aj pri emisiách oxidu uhličitého (CO2). Týka sa to asi 800.000 vozidiel.
Automobilka sa teraz pripravuje na masové zvolávanie áut a skupinové žaloby po celom svete. Volkswagenu hrozí, že jeho emisný škandál sa môže stať najdrahším v histórii automobilového priemyslu.

Súvisiace články

Aktuálne správy