Ranný stres: Rastúce ceny nehnuteľnosti presídľujú zamestnaných do odľahlejších oblastí

, qz Foto: SITA

Robí vám problémy dochádzanie za prácou? Máte fóbiu z natrieskaného vlaku, či autobusu, desíte sa prepotených podpazuší v MHD? Potom by ste si mali spomenúť na približne tri milióny Britov, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne cestou do a z práce.

Za ostatných desať rokov došlo k nárastu o 72 % v počte ľudí, ktorí dochádzajú dve hodiny alebo viac do práce. Vyplýva to z analýzy odborových zväzov (TUC). A čo potom tých 880 000 nešťastníkov, ktorí trávia tri hodiny alebo viac dochádzaním za prácou každý deň? Od roku 2004 táto množina narástla o 75 %. Nárast dochádzajúcich vidí TUC v súvislosti rastúcimi cenami domov. Tí, ktorí si nemôžu dovoliť stúpajúce nájomné v britských veľkých mestách, musia cestovať stále viac, dochádzať z čoraz väčšej vzdialenosti. V Londýne sú ceny nehnuteľností tak vysoké, že je lacnejšie žiť v Madride a dochádzať lietadlom štyri dni v týždni, než žiť v hlavnom meste. Iní pravidelne dochádzajú z Toulouse, Mallorci a z Malty. A zatiaľ čo si užívajú aspoň výhody domova zaliateho lúčmi slnka, nájdu sa aj takí, ktorým každý pracovný deň zazvoní budík o 3:30, aby strávili šesť hodín cestovaním, musia preklenúť vzdialenosť medzi Porthcawl, South Wales a prácou vo Watforde, Hertfordshire.

Medzinárodná dochádzanie za prácou je bežné v Spojených štátoch, ale na základe sčítania ľudu v roku 2011 sa ukázalo, že 8,1 % obyvateľov cestuje do práce hodinu a viac, čo znamená, že naprieč štátmi sa presúvajú kvôli práci milióny ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy