Medzimesačne ceny v ČR v októbri stagnovali

Medziročne sa októbrová celková cenová hladina v krajine zvýšila o 0,2 %

Celková hladina českých spotrebiteľských cien sa v októbri medzimesačne nezmenila. V porovnaní so septembrom sa znížili ceny v segmente dopravy, ale vykompenzovalo to zvýšenie cien odevov a obuvi. Medziročne české spotrebiteľské ceny stúpli o 0,2 %, čo bolo o 0,2 percentuálneho bodu menej ako v septembri. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačný pokles cien v segmente dopravy spôsobilo už tretí mesiac trvajúce znižovanie cien pohonných hmôt, ktoré v októbri zlacneli o 3 %. V rámci potravín zlacnelo ovocie o 1,8 %, pekárenské výrobky a obilniny o 0,5 % a hydina o 1,2 %. Medzimesačne sa zvýšili ceny odevov o 3,3 % a obuvi o 5 %. V segmente bývania stúpli ceny čistého nájomného o 0,3 % a tuhých palív o 0,8 %. Tovary celkovo medzimesačne zlacneli o 0,1 %, ale služby o 0,1 % zdraželi.

Medziročne sa v Česku v októbri zmiernil rast cien alkoholických nápojov na 1,2 % zo septembrovej úrovne 1,6 %. V segmente bývania medziročne vzrástli ceny vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, čistého nájomného o 0,9 % a tepla o 2,3 %. Ceny elektriny však klesli o 0,6 %. Tovary medziročne zlacneli o 0,1 %, ale ceny služieb sa oproti októbru minulého roka zvýšili o 0,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy