Paríž chce rýchlu dohodu o transakčnej dani

Dohodu o zavedení európskej dane z finančných transakcií by mohlo priniesť už pondelňajšie zasadnutie Euroskupiny, tvrdí francúzsky minister financií Michel Sapin

Ministri financií členských štátov eurozóny by sa mali v pondelok dohodnúť na zavedení dane z finančných transakcií. Pred zasadnutím Euroskupiny to vyhlásil francúzsky minister Michel Sapin. Väčšina členov menovej únie myšlienku podporuje a rozhodnutie nemožno ďalej odkladať, povedal Sapin. Zaviesť daň z finančných transakcií navrhli Francúzsko a Nemecko v roku 2012, kedy sa menová únia nachádzala uprostred dlhovej krízy. K myšlienke sa prihlásilo jedenásť členských štátov EÚ, medzi nimi aj Slovenská republika. „Väčšinu technickej práce sme už vykonali. Myslím si, že prišiel čas na rozhodnutie,“ povedal novinárom Sapin.

So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014. V niektorých krajinách, medzi nimi aj v Nemecku, sa už podobná daň uplatňuje. Spoločný systém zdaňovania finančných transakcií by podľa stúpencov projektu zabránil neférovej daňovej súťaži v EÚ. Veľká Británia ako krajina s najväčším finančným sektorom v EÚ myšlienku dlhodobo odmieta.

Súvisiace články

Aktuálne správy