Príklad krízy s dobrým koncom: Šťastie, že nie sme v EÚ

, politico Foto: SITA

Premiér Gunnlaugsson hovorí, že žiadosť o vstup do EÚ bola unáhlená a zle premyslená. Teraz je jasné, že islandskej ekonomike sa darí oveľa lepšie ako ekonomike EÚ.

"Som si absolútne istý, že k nášmu oživeniu by nedošlo, keby sme boli súčasťou EÚ," tvrdí premiér Islandu Sigmundur D. Gunnlaugsson. Jeho krajina o vstup do únie požiadala uprostred ekonomického kolapsu v roku 2009. Dnes je ale podľa premiéra jasné, že keby žiadosť bola prijatá, Island by možno trpel rovnako ako Grécko. To znamená, že by si prechádzal dlhodobú ekonomickou krízou. Alebo by ho čakal osud Írska, ktorého vládny dlh sa prudko zvýšil potom, čo zachránili bankový sektor v krajine.

"Možno by sa z nás dokonca stala bankrotujúca krajina. Keby naše dlhy boli v eurách a my by sme boli donútení urobiť to, čo Grécko či Írsko, znamenalo by to pre nás ekonomickú katastrofu," hovorí Gunnlaugsson. Island je ale dnes príkladom krízy s dobrým koncom. Minulý rok rástla jeho ekonomika o 1,9 % a tento rok sa očakáva 3,5 % rast. Vládny dlh dosahoval 86 % HDP v roku 2012, tento rok by mal klesnúť na 64 % HDP a bude ďalej klesať.

Island na rozdiel od USA a väčšiny európskych krajín skutočne prikročil k tomu, že poslal do väzenia bankárov, ktorí priviedli ekonomiku do kolapsu. Dnes je táto krajina veľmi vzdialená situácii z roku 2009, keď vyplával na povrch celý rad podvodov. Vtedajšia vláda sa snažila zachrániť krajinu tým, že vstúpi do EÚ. Proces prijatia ale nakoniec zabrzdili kvóty na rybárčenie a žiadosť o vstup postupne stratila domácu podporu. V roku 2013 ju islandská vláda pozastavila a tento rok bola úplne stiahnutá.

V októbri Island splatil poslednú časť úveru od MMF, ktorý je dedičstvom z čias, keď veľké islandské banky zbankrotovali. Ministerstvo financií plánuje ukončiť obmedzenia na pohyb kapitálu. Premiér sa domnieva, že kľúčovým faktorom, ktorý jeho krajine pomohol, je vlastná mena – islandská koruna. K tomu sa pridáva nezávislá legislatíva, ktorá vláde poskytla manévrovací priestor a kontrolu nad prírodnými zdrojmi krajiny. Oživeniu pomohol aj prudký rast počtu turistov navštevujúcich túto severskú krajinu.

Gunnlaugsson hovorí, že žiadosť o vstup do EÚ bola unáhlená a nepremyslená. "Island prešiel obrovským zlepšením, ale EÚ čelí problémom a pokračujúcej kríze," tvrdí premiér. Podľa neho sa ukazuje, že si jeho národ "vystačí sám so sebou". V jeho krajine navyše nikdy neprebehla diskusia o "hodnotách EÚ a o tom, či Island chce byť ich súčasťou". Island je ale spolu s Nórskom a Lichtenštajnskom súčasťou systému, v rámci ktorého má prístup na jednotný trh EÚ. To je asi tak maximum, kam sa chce táto krajina smerom k EÚ pohnúť."Myslím, že je nepravdepodobné, v skutočnosti až nemožné, že Island by sa v najblišom čase k únii pripojil," vyhlásil premiér.

Autorom je Richard Martyn-Hemphill.

Súvisiace články

Aktuálne správy