Maroko sa chce stať svetovou veľmocou vo výrobe solárnej elektriny

Marocký Warzazát neďaleko pohoria Atlas je centrom filmového priemyslu severoafrickej krajiny. Ku Qualywoodu onedlho v meste pribudne solárny priemysel. Portál iDNES informuje, že v blízkosti sa uvádza do prevádzky najväčšia solárna elektráreň na svete. Dokonca tam vznikne komplex štyroch takýchto produkčných zariadení. Do roku 2020 zabezpečia, že takmer polovicu spotreby elektriny bude Maroko kryť z obnoviteľných zdrojov. Nevyužitú energiu chce kráľovstvo neskôr vyvážať aj do Európy.
Projekt na využitie doteraz nepotrebnej sily púšte môže urobiť z Maroka solárnu superveľmoc. Prvú časť projektu uvedú do prevádzky už o necelý mesiac.
Prvá solárna elektráreň vo Warzazáte stála 9 miliárd USD (8,28 miliardy eur). Pomerne veľké sumy poskytli investorom Európska investičná banka, Svetová banka i marocká vláda.
Zariadenie bude používať menej známu a navyše, drahšiu zrkadlovú technológiu, ale jej výhodou bude, že dokáže vyrábať elektrinu aj po západe slnka. Inštalovaný výkon štyroch solárnych elektrární dosiahne 580 megawattov. Každé parabolické zrkadlo, vysoké 12 metrov, je namierené na oceľové potrubie, ktorým preteká médium heat transfer fluid (HTF), ktorého teplota ohrevom dosiahne 393 stupňov Celzia. HTF vedie do tepelného zariadenia, kde sa zmieša s vodou a vznikne para na roztočenie turbín generátorov.
HTF je v podstate syntetický termálny olej a obsahuje roztavený piesok. Ten je schopný udržať tepelnú energiu až tri hodiny. To umožní zásobovať odberateľov elektrinou až hlboko do noci.

Súvisiace články

Aktuálne správy