Jeden estónsky národný prepravca skončil, nahradil ho druhý

Estónska letecká spoločnosť Estonian Air po 24 rokoch činnosti prestala odo dnes prepravovať cestujúcich. Vedenie aerolínií, ktoré v posledných rokoch nezarábali dosť na svoju činnosť a ich udržanie sa na trhu podporovala vláda v rozpore s pravidlami EÚ, to podľa DPA a nemeckého televízneho kanálu N24 oznámilo v sobotu (7.11.) večer v Talline.
Rozhodnutiu o zastavení činnosti Estonian Air predchádzalo v sobotu zverejnenie stanoviska Európskej komisie (EK), že estónska vláda roky poskytovala neprípustnú pomoc leteckej spoločnosti, preto Estonian Air musia vrátiť vláde 85 miliónov eur a úroky z poskytnutej sumy. Okrem toho už nemôžu čerpať ďalších 40 miliónov eur, ktoré mala vláda pripravené na ich ďalšie financovanie.
Spoločnosť Estonian Air lietala od roku 1991, ale od roku 2006 uzatvárala každý hospodársky rok stratou.
Estónska vláda už pred zverejnením stanoviska EK založila novú štátnu leteckú spoločnosť. Spolu s viacerými poskytovateľmi leteckých prepravných služieb v Európe bude odo dnes pripravená prepravovať cestujúcich. Estónsky rozhlas uviedol, že hlavné mesto Tallin bude mať denne osem liniek, ktoré ho budú spájať so svetom.

Súvisiace články

Aktuálne správy