Nezamestnanosť v USA klesla v októbri na 5 %, čo je 7,5-ročné minimum

Po dvoch slabších mesiacoch zaznamenala tvorba pracovných miest v Spojených štátoch opätovné oživenie, keď v októbri vzniklo v ekonomike viac než 270.000 nových pracovných pozícií. Navyše, miera nezamestnanosti klesla na 7,5-ročné minimum. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Americké ministerstvo práce oznámilo, že v októbri 2015 vzniklo v Spojených štátoch celkovo 271.000 nových pracovných pozícií. To znamená najvýraznejší rast od decembra 2014. Prispeli k tomu najmä oblasti stavebníctva, maloobchodu a zdravotnej starostlivosti. Naopak, v ťažobnom sektore počet pracovných miest klesol, čo je dôsledok poklesu cien ropy.
Navyše, miera nezamestnanosti v USA sa znížila zo septembrovej úrovne 5,1 % na 5 %. To predstavuje najnižšiu hodnotu od apríla 2008.
Oba údaje sú tak omnoho lepšie, než predpokladali analytici. Tí očakávali, že v októbri vznikne asi 180.000 nových pracovných miest a miera nezamestnanosti sa udrží na septembrovej hodnote 5,1 %. Pozitívnejší vývoj podľa ekonómov výrazne zvyšuje pravdepodobnosť, že americká centrálna banka Fed už v decembri pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy