Vo štvrtok zlacnela ropa aj zlato

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy vo štvrtok opäť klesli pre jej nadbytok na trhu a nízke ceny palív. Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) v stredu informoval o náraste zásob ropy o 2,85 mil. barelov, čo spôsobilo jej pokles o 4 %. V rovnaký deň oslabili aj ceny benzínu o 4 % a vo štvrtok jeho ceny klesli o ďalšie 2 %. Vzrástli aj zásoby ropy zo Severného mora a zatlačili ceny ropy Brent, ktorá je referenčný typ ropy pre európsky trh, na najnižšiu úroveň od júna tohto roka.

 

Ropa Brent vo štvrtok oslabila o 1,2 % na 48,68 USD za barel a ľahká americká ropa WTI zlacnela o 2,4 % na 45,20 USD za barel. Počas piatkového obchodovacieho dňa budú investori reagovať na zverejnené údaje amerického ministerstva práce o počte nových nezamestnaných a náznaky Federálneho rezervného systému (Fed), či zvýši úrokové sadzby ešte v tomto roku.

Ceny zlata vo štvrtok klesli na sedemtýždňové minimum, keď dolár posilnil na trojmesačné maximum. Zlato môže zlacnieť ešte viac, vzhľadom na to, že Fed stále zvažuje, či po dekáde zvýši úrokové sadzby v decembri tohto roka. Šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová v stredu uviedla, že možnosť zvýšenia sadzieb v decembri je stále aktuálna, ak zverejnené ekonomické údaje budú priaznivé a podporia toto rozhodnutie. S vyjadreniami Janet Yellenovej neskôr v stredu súhlasil aj prezident newyorského Fedu William Dudley. Spotová cena zlata o 19:28 GMT klesla o 0,2 % na 1 105 USD za uncu a decembrové dodávky oslabili rovnako o 0,2 % na 1 104,20 USD za uncu.

(1 EUR = 1,0883 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy