Ekonomická predpoveď na budúci rok: Hospodárske oživenie v únii bude mať skromné tempo

, BBC Foto: thinkstock

Ekonomika 28-ky je nastavená na rast o 1,9 % v tomto roku, 2,0 % v roku 2016 a o 2,1 % o rok neskôr. Pre eurozónu s 19 národmi sa očakáva rast o 1,6 % v tomto roku, zvýši sa na 1,8 % v budúcom a na 1,9 % v roku 2017.

Podľa Bruselu pomôžu rastu nízke ceny ropy a slabší kurzu eura. Ďalším faktorom by mali byť pokusy Európskej centrálnej banky na stimuláciu ekonomiky eurozóny prostredníctvom programu nákupu dlhopisov. Správa však varuje, že rast môže ovplyvniť spomalenie v Číne a rozvíjajúcich sa trhových ekonomík, ale aj  geopolitické napätie.

"Vidíme rast a a padajúce fiškálne deficity spolu s klesajúcou mierou nezamestnanosti, ​​ale ich účinok je nerovnomerne rozdelený medzi členskými štátmi,“ povedal európsky komisár Pierre Moscovici na margo ekonomiky EÚ. Poznamenal, že globálny ekonomický výhľad zostáva neistý a vyzval národy EÚ, aby nepoľavovali v ich úsilí reformovať svoje ekonomiky.

Výkonný orgán EÚ očakáva, že do Európy do roku 2017, prídu tri milióny migrantov, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou zo Sýrie a ďalších konfliktných oblastí. To predpovedá zvýšenú ponuku pracovných síl, čo by mohlo pomôcť so zvýšením rastu HDP v strednodobom horizonte, za predpokladu, že sa použije správna politika.

Grécku, ktoré dostáva  86 miliárd eur v rámci trojročnej finančnej výpomoci, očakáva sa, klesá v tomto roku ekonomika o 1,4 %. Na rok 2016 sa predpokladá pokles 1,3 %. Naopka na rok 2017 už správa počíta s rastom o 2,7 %.

EÚ tiež poznamenala, že nedávny škandál s emisiami vo Volkswagene by mohlo ovplyvniť podnikanie. "Možný presah z manipulácie emisných skúšok vo Volkswagene sa môže objaviť aj v ostatných sektoroch prostredníctvom výrobných reťazcov, aj strata dôvery by mohla vytvárať riziká spomalenia podnikových investícií," povedal Moscovici.

Súvisiace články

Aktuálne správy