Dolárový index sa vyšplhal na trojmesačné maximum

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolárový index sa vyšplhal na trojmesačné maximum“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 5. novembra (SITA, Reuters) – Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, vo štvrtok stúpol až na trojmesačné maximum. Posilnenie dolára bolo výsledkom zväčšenia pravdepodobnosti toho, že úroky v USA sa v decembri zvýšia. Šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová totiž povedala, že USA sú pripravené na vyššie úrokové sadzby, ak budú odôvodnené nadchádzajúcimi ekonomickými údajmi.

Dolárový index si počas európskeho obchodovania pripísal 0,1 % a stúpol na 98,135 bodu po tom, ako si v stredu prilepšil o 0,8 %. Keďže Európska centrálna banka sľubuje, že pôjde opačným smerom ako Fed a poskytne ďalšie stimuly, euro kleslo najnižšie za tri mesiace, a to na 1,0834 USD/EUR. Neskôr sa mierne zotavilo na 1,0880 USD/EUR, čiže v porovnaní s predchádzajúcim dňom sa jeho kurz nezmenil.

Česká koruna do 15:30 SEČ oslabila o 0,03 % na 27,061 CZK/EUR. Maďarský forint vzrástol o 0,07 % na 313,700 HUF/EUR. Poľský zlotý si odpísal 0,26 % a dostal sa na 4,241 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy