Maloobchod SR medzimesačne vzrástol viac ako priemer EÚ

Septembrové tržby slovenského maloobchodu stúpli oproti augustu o 0,6 %, v rámci celej Európskej únie posilnili o 0,3 %.

Sezónne upravené maloobchodné tržby eurozóny v septembri oproti augustu oslabili o 0,1 %, ale v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa medzimesačne o 0,3 % zvýšili. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa septembrové maloobchodné tržby eurozóny zvýšili o 2,9 % a v rámci celej EÚ posilnili o 3,7 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Na Slovensku sa septembrové tržby maloobchodu medzimesačne vyvíjali lepšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú EÚ, keďže stúpli o 0,6 %. Medziročne sa slovenské maloobchodné tržby v septembri zvýšili o 2,3 %, čiže ich rast bol pomalší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj s priemerom za celú Európsku úniu.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa tržby maloobchodu v septembri najviac zvýšili vo Veľkej Británii (2 %), Rumunsku (1,7 %), na Malte (1,1 %) a v Írsku (0,9 %). Najvýraznejšie medzimesačne klesli v Portugalsku (-2,2 %) a Belgicku, Dánsku, Lotyšsku a Poľsku (zhodne -0,7 %). Medziročne septembrový maloobchod najviac posilnil v Rumunsku (12 %), Írsku (8 %) a Poľsku a Veľkej Británii (zhodne 6,3 %). Medziročný pokles nastal v Luxembursku (-11,8 %), Bulharsku (-2,5 %) a Slovinsku (-0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy