Regulačný úrad opäť preverí licencie SWAN-u

Predmetom opätovného preskúmania bude, či operátor začal používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do 6 mesiacov od právoplatnosti povolenia.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) aj napriek tomu, že trvá na svojom právnom názore, opäť preskúma plnenie povinností spoločnosti SWAN. Informoval o tom hovorca RÚ Roman Vavro. Najvyšší súd SR uznesením uložil RÚ povinnosť do 30 dní od doručenia začať konať a rozhodnúť. Ako vysvetlil Vavro, predmetom opätovného preskúmania bude, či operátor začal používať pridelené frekvencie na povolený účel a v určenom územnom rozsahu do šiestich mesiacov od právoplatnosti povolenia.

Podľa právneho názoru RÚ hodnotenie výsledkov kontroly a namietanie použitého regulačného prístupu nepatrí do pôsobnosti prokuratúry a NS SR mal návrh prokuratúry ako nedôvodný zamietnuť. Podľa zákona o elektronických komunikáciách štátny dohľad nad elektronickými komunikáciami vykonáva RÚ. „Na to, aby regulačný úrad mohol odobrať pridelené frekvencie, musí byť dostatočne preukázané, že spoločnosť SWAN, a.s. nezačala do šiestich mesiacov od právoplatnosti povolenia používať pridelené frekvencie na povolený účel. Táto skutočnosť nemôže byt‘ preukazovaná iba prostredníctvom verejne dostupných informácií na internete a v médiách,“ upozornil Vavro.

RÚ preto využil svoju zákonnú právomoc a vykonal kontroly. Tie podľa Vavra preukázali, že SWAN začal používať pridelené frekvencie na povolený účel v stanovenej lehote a poskytoval aj elektronické komunikačné služby. „RÚ rozhodne nemožno vyčítať nečinnosť. Krajská prokuratúra Bratislava si oprávnenie využívať pridelené frekvencie na celom území vysvetlila ako povinnosť pokryť službami úplne celé územie Slovenska do šiestich mesiacov odo dňa právoplatnosti povolenia,“ konštatoval hovorca RÚ.

S týmto výkladom sa však RÚ nestotožnil. Ako doplnil Vavro, V zákone absentuje povinnosť začať využívať pridelené frekvencie na celom území Slovenska. Operátor mal povinnosť prostredníctvom vlastnej siete používajúcej pridelené frekvencie v pásme 1 800 MHz pokrývať mobilnými komunikačnými službami 25 % obyvateľstva SR najneskôr do 31. decembra tohto roka a 50 % obyvateľstva najneskôr do 31. decembra 2018. „Okrem toho, ak by RÚ postupoval podľa extenzívneho výkladu prokuratúry, musel by odobrať frekvencie väčšine poskytovateľov elektronických komunikačných služieb, čo by mohlo viesť k veľkému obmedzeniu podnikania a možnej likvidácii trhu elektronických služieb,“ uzavrel Vavro.

Súvisiace články

Aktuálne správy