Nemecké priemyselné objednávky v septembri klesli

V porovnaní s augustom objednávky oslabili o 1,7 %

Nemecké priemyselné objednávky v septembri prekvapujúco klesli. Príčinou bol najmä oslabený zahraničný dopyt. Podľa údajov, ktoré zverejnilo vo štvrtok federálne ministerstvo obchodu, objednávky v porovnaní s augustom oslabili o 1,7 %. Pokles v troch za sebou nasledujúcich mesiacoch zaznamenali po prvýkrát od leta 2011. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpovedali na september rast objednávok o 1 %. Zahraničné objednávky v septembri klesli o 2,4 %, pričom z krajín eurozóny sa zmenšili o 6,7 %. Na domácom trhu nemeckí priemyselní výrobcovia evidovali pokles o 0,6 %. Z krajín, ktoré neplatia eurom, však objednávky posilnili o 0,7 %.

„Priemyselné objednávky sa v súčasnosti celkovo nachádzajú vo fáze oslabenia, najmä pre spomalenie dopytu zo štátov mimo eurozóny,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Nálada v odvetví však podľa ministerstva zostáva celkovo priaznivá, pričom objednávky z domácej ekonomiky a zvyšku menovej únie majú rastový trend.

Združenie nemeckých exportérov a veľkoobchodných predajcov BGA minulý týždeň upravilo smerom nahor svoju prognózu rastu exportu z najväčšej európskej ekonomiky. Motorom rastu má byť dopyt z Európy a USA, ktorý bude kompenzovať oslabenie na rozvíjajúcich sa trhoch, ako aj negatívne dopady emisného škandálu v automobilke Volkswagen.

Súvisiace články

Aktuálne správy