Ceny ropy sa stabilizujú, americká WTI sa obchoduje nad 46 USD za barel

Ceny ropy sa dnes stabilizovali. Americká ropa WTI sa obchoduje nad úrovňou 46 USD (42,07 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.34 h SEČ predával po 46,38 USD. To je o 6 centov viac ako v stredu (4. 11.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy oslabil o 1,58 USD alebo 3,3 % a uzavrel na 46,32 USD za barel. Decembrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 9 centov na 48,67 USD za barel.
Za stredajším prudkým poklesom cien čierneho zlata je nečakane výrazný nárast ropných rezerv v USA. Zásoby vzrástli o 2,8 milióna barelov na 482,8 milióna barelov. Analytici počítali so zvýšením o 2,5 milióna barelov. Ďalším faktorom je, že šéfka americkej centrálnej banky Fed Janet Yellenová vyhlásila, že úrokové sadzby v USA môžu vzrásť už v decembri.
Experti vzhľadom na pokračujúcu nadmernú ponuku na trhu naďalej počítajú s pesimistickou náladou na trhu. Dôvodom sú vysoké rezervy a fakt, že nie sú vyhliadky na výraznejší pokles produkcie.

Súvisiace články

Aktuálne správy