Dijsselbloem chce nezávislejšiu európsku rozpočtovú radu

Šéf Eurogroup Jeroen Dijsselbloem presadzuje nezávislejšiu európsku rozpočtovú radu v porovnaní s návrhmi, ktoré predstavila Európska komisia

Eurozóna potrebuje, v porovnaní s návrhmi Európskej komisie (EK) nezávislejšiu rozpočtovú radu, ktorá bude hodnotiť národné rozpočty. Vyhlásil to v stredu Jeroen Dijsselbloem, šéf skupiny ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). EK minulý mesiac navrhla vytvorenie poradnej skupiny, ktorá by jej poskytla podporu pri kontrole výdavkov jednotlivých vlád eurozóny.

Podľa návrhov EK by mala vzniknúť Európska rozpočtová rada, ktorá by pozostávala z piatich odborníkov, menovaných Európskou komisiou po konzultáciách s Európskou centrálnou bankou (ECB), pracovnou skupinou v rámci Eurogroup a s rozpočtovými radami členských štátov eurozóny.

Dijsselbloem zároveň uviedol, že rada by mala vzniknúť mimo EK. „Komisia teraz predložila návrh, je však menej ambiciózny. Ide o poradnú skupinu vnútri komisie, s menším mandátom,“ povedal Dijsselbloem počas tlačovej konferencie v Bratislave. „Takže ja sa vraciam k originálnemu návrhu, ktorý počítal s nezávislou rozpočtovou radou, ktorá je podobná tým, ktoré existujú na národnej úrovni,“ doplnil. „Chcem, aby existoval externý rozhodca, ktorý nám povie: ´Pozrite chlapci, zišli ste zo správnej cesty´…To by nám veľmi pomohlo. Tak ako to pomáha na národnej úrovni, pomohlo by to aj na európskej úrovni,“ doplnil.

Súvisiace články

Aktuálne správy