Ceny ropy zaznamenali výrazný pokles, cena Brentu klesla k úrovni 48,5 USD

Ceny ropy klesli takmer o 4 % a prakticky vymazali zisky z predchádzajúceho dňa, keď na trh zatlačili silný dolár a rast zásob ropy v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Kurz dolára dnes vzrástol oproti košu svetových mien na 3-mesačné maximum, keď šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová opäť naznačila, že v decembri by mohlo dôjsť k zvýšeniu úrokových sadzieb a okrem tejto skutočnosti trh ovplyvnila aj informácia amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob v USA. Ministerstvo uviedlo, že za minulý týždeň vzrástli zásoby ropy o 2,85 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To znamená rast už šiesty týždeň po sebe, napriek tomu, že dovoz ropy do USA klesol na najnižšiu úroveň od roku 1991.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s decembrovým kontraktom klesla do 19.16 h SEČ o 2 USD (3,9 %) na 48,54 USD (44,39 eura) za barel. Výrazne klesla aj cena americkej ľahkej ropy WTI. Cena tejto ropy sa znížila o 1,60 USD (3,3 %) na 46,30 USD za barel. V utorok pritom cena Brentu aj WTI vzrástla zhruba o 4 %, keď ich nahor okrem iných faktorov potlačili štrajk zamestnancov v brazílskom ropnom sektore a opätovné problémy s produkciou ropy v Líbyi.

Súvisiace články

Aktuálne správy