Poľská penzijná reforma neodporuje ústave

Poľský ústavný súd odobril rozhodnutie bývalej vlády previesť zo súkromných penzijných fondov do štátneho systému dlhopisy v objeme 153 mld. PLN

Radikálne zmeny penzijného systému, ktoré presadila bývalá poľská vláda, boli v súlade s ústavou. Rozhodol o tom v stredu poľský ústavný súd. Poľsko vlani zo súkromných penzijných fondov previedlo do štátneho systému dlhopisy v objeme 153 mld. PLN. Z hodnoty aktív v súkromných fondoch reforma vymazala zhruba polovicu. O preskúmanie častí reformy požiadali ústavný súd bývalý prezident Bronislaw Komorowski a bývalá ombudsmanka Irena Lipowiczová. Súkromné penzijné fondy pred reformou z roku 2014 spravovali aktíva zodpovedajúce zhruba 20 % výkonu ekonomiky a patrili medzi najväčších investorov na varšavskej burze. Podľa portálu Analizy Online penzijné fondy ku koncu októbra spravovali aktíva v objeme 147,5 mld. PLN.

Prevodom aktív zo súkromného systému do štátnych financií sa poľský verejný dlh znížil o 8 % HDP. Vláde vo Varšave sa vďaka tomu rozšíril priestor na nové pôžičky a výdavky. Poľsko malo v roku 2014 podľa národnej metodiky verejný dlh na úrovni 48 % HDP. V krajine platí ústavou predpísaný dlhový strop na úrovni 60 % HDP. V prípade jeho prekročenia nastupujú automaticky rozsiahle výdavkové škrty.

(1 EUR = 4,2377 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy