Americký súkromný sektor vytvoril v októbri vyše 180.000 miest

Americký súkromný sektor vytvoril v októbri vyše 180.000 nových pracovných miest, čo bolo menej než v septembri, no v súlade s očakávaniami analytikov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Ako uviedol inštitút ADP, minulý mesiac vytvorili firmy v USA 182.000 nových pracovných pozícií. ADP zároveň revidoval smerom nadol údaje za september. Podľa upravených informácií vzniklo v súkromnom sektore v septembri 190.000 nových miest, zatiaľ čo ADP pôvodne uvádzal 200.000 pracovných pozícií.
Októbrový údaj je v súlade s očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s tvorbou okolo 180.000 pracovných miest. Výdavky amerických spotrebiteľov si síce udržujú stabilnú úroveň, no firmy nepriaznivo zasahuje silný kurz dolára a ochladzovanie zahraničných ekonomík.
Podľa ADP nové pracovné miesta vytvárali najmä malé podniky. Zatiaľ čo tieto firmy vytvorili v októbri 90.000 nových pozícií, stredne veľké firmy okolo 63.000 a veľké firmy len 29.000 nových pracovných miest.
Ako uviedla Ahu Yildirmazová z ADP, pod tento vývoj sa podpísali najmä nízke ceny ropy a silný kurz dolára. Tieto faktory totiž poškodzujú zvlášť veľké firmy. Naopak, malé podniky z takéhoto vývoja ťažia.
Údaje ADP pokrývajú len súkromný sektor. Kľúčové informácie o vývoji na americkom pracovnom trhu za október poskytne až správa ministerstva práce, ktorá zahrňuje ako súkromný, tak aj verejný sektor. Ministerstvo správu zverejní v piatok 6. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy