Ukončili modernizáciu čistiarne odpadových vôd v Trebišove

vyšlo aj v REG

TREBIŠOV 4. novembra (SITA) – Východoslovenská vodárenská spoločnosť Košice (VVS) v stredu ukončila realizáciu projektu Trebišov – rozšírenie kanalizácie v meste a modernizácia i zvýšenie kapacity čistiarne odpadových vôd. Celkové náklady na stavbu boli takmer 10 miliónov eur. VVS získala na projekt vyše 6,8 milióna eur z fondov Európskej únie, z vlastných zdrojov poskytla 1,9 milióna eur a zo štátneho rozpočtu získala 1,2 milióna eur.

Ako v stredu uviedol premiér Robert Fico, táto stavba prispeje k skvalitneniu života mnohých obyvateľov. Minister životného prostredia Peter Žiga povedal, že VVS patrí medzi vodárenskými spoločnosťami k lídrom v čerpaní eurofondov. Len v plánovacom období 2007 až 2013 ukončila projekty kofinancované z EÚ za vyše 45 miliónov eur.

Ambíciou projektu bolo dobudovanie kanalizácie v meste a miestnej časti Milhostov, ako aj v obciach Nový Ruskov a Vojčice, pričom oblasť má viac ako 26-tisíc obyvateľov. Nová kanalizácia sa napája na existujúcu čistiareň odpadových vôd (ČOV)Trebišov, ktorá pre takýto objem už nemala dostatočnú kapacitu, preto ju bolo treba zvýšiť a modernizovať aj samotnú technologickú časť čistiarne. Generálny riaditeľ a predsedu predstavenstva VVS Stanislav Hreha zdôraznil, že po vybudovaní tretieho stupňa čistiareň spĺňa európske i národné limity v jednotlivých ukazovateľoch vo vypúšťaných vodách.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. so sídlom v Košiciach bola založená v apríli 2003 a má základné imanie 232,166 mil. eur. Vznikla z bývalého štátneho podniku Východoslovenské vodárne a kanalizácie, keď sa jeho majetok rozdelil medzi VVS a Podtatranskú vodárenskú spoločnosť, a. s. VVS zabezpečuje výrobu a dodávku pitnej vody, distribúciu vody, odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v šestnástich okresoch Košického, Prešovského a čiastočne aj Banskobystrického kraja.

Súvisiace články

Aktuálne správy