ECB upozorňuje na nepriamy dopad čínskej krízy

Priamy dopad spomalenia čínskej ekonomiky prostredníctvom obchodu bude je podľa Európskej centrálnej banky mierny, nepriamo však čínska kríza môže zhoršiť dôveru.

Priamy dopad spomalenia čínskej ekonomiky na hospodársky rast eurozóny prostredníctvom obchodných väzieb bude mierny. Vplyv cez nepriame kanály by však mohol byť významnejší. V stredu to uviedla Európska centrálna banka (ECB). V treťom kvartáli sa hospodársky rast Číny spomalil pod hranicu sedem percent. Čínska ekonomika tak rastie najpomalšie od globálnej krízy. „Dostupné odhady naznačujú, že priame i nepriame dopady poklesu čínskeho reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) o jeden percentuálny bod sú relatívne tlmené a mohli by znamenať pokles aktivity v eurozóne v intervale od 0,1 do 0,15 percentuálneho bodu po dvoch až troch rokoch,“ uviedla ECB.

Banka však varovala, že spomalenie Číny môže zbrzdiť hospodársky rast rozvíjajúcich sa ekonomík a zvýšiť globálnu neistotu, čo by mohlo mať nepriamy dopad na dôveru domácností v eurozóne a zabrzdiť ich spotrebu a investičné rozhodnutia. „Ďalším možným kanálom pre prenos negatívnych šokov do eurozóny sú efekty spojené s dôverou. Napríklad, odlev kapitálu by mohol byť spustený šokmi v dôvere, čo by viedlo k sprísneniu finančných podmienok na rozvíjajúcich sa trhoch a k ďalšiemu oslabeniu zahraničného dopytu eurozóny,“ uviedla ECB.

Súvisiace články

Aktuálne správy