Takmer celý objem obchodov na burze tvorili dlhopisy

V októbri sa na bratislavskej burze zobchodovali dlhopisy za vyše 537 mil. eur. Postarali sa tak až o 99,9 % z celkového objemu obchodov.

Obchodovaniu na bratislavskej burze naďalej dominujú dlhové cenné papiere. V októbri sa totiž zobchodovali dlhopisy za 537,2 mil. eur, čo predstavovalo až 99,9 % celkového objemu obchodov na burze. Celkovo sa pritom uskutočnilo 588 transakcií s dlhopismi, v rámci ktorých sa zobchodovalo 410,8 mil. cenných papierov. Informovala o tom Burza cenných papierov v Bratislave.

V porovnaní so septembrom to predstavovalo rast počtu transakcií o 63,8 %, pokles počtu zobchodovaných dlhových cenných papierov o 14,7 % a pokles dosiahnutého finančného objemu o 8,4 %. Na medziročnej báze sa zaznamenal rast počtu transakcií o 32,4 % pri poklese počtu zobchodovaných cenných papierov o 14,8 % a poklese dosiahnutého finančného objemu o 13,3 %. Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v októbri mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 516,6 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 20,6 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu októbra dosiahla hodnotu 39,4 mld. eur, čo predstavovalo 1,8-percentný medzimesačný pokles. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca pokles o 2,19 % na úroveň 35,663 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy