Rast britskej ekonomiky sa pravdepodobne spomalí

Britský Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum prognózuje tohtoročný rast ekonomiky krajiny o 2,4 % a budúcoročný o 2,3 %, v auguste rátal s tohtoročným rastom o 2,5 % a s posilnením ekonomiky v roku 2016 o 2,4 %.

Britská ekonomika pravdepodobne v tomto a budúcom roku dosiahne slabší rast, ako sa očakávalo. Uviedol to v stredu britský Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR). Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny by mal v tomto roku posilniť o 2,4 % a v roku 2016 by sa mal zväčšiť o 2,3 %. Je miernejší rast v porovnaní sa augustovou prognózou inštitútu, ktorá rátala s tohtoročným rastom o 2,5 % a budúcoročným o 2,4 %.

„Hlavným motorom rastu v tomto aj budúcom roku bude naďalej domáci dopyt, keďže domácnosti profitujú zo zlepšenia kúpnej sily v dôsledku nízkej inflácie,“ konštatoval NIESR. Inštitút poznamenal, že ekonomický rast Británie zostáva na slušnej úrovni a preto stále očakáva, že Bank of England v prvom štvrťroku budúceho roka prvýkrát od roku 2007 zvýši úrokové sadzby.

Rast britského HDP sa v treťom kvartáli tohto roka spomalil na úroveň 0,5 %. Dôvodom boli turbulencie na čínskom finančnom trhu a prudké oslabenie britského odvetvia stavebníctva. NIESR však uviedol, že toto spomalenie bolo dočasné a hospodárstvo Veľkej Británie v štvrtom kvartáli ožije.

Súvisiace články

Aktuálne správy