Cena Bitcoinov vyskočila za mesiac o viac ako 70 %, nikto však nevie prečo

, CNBC;FTAlphaville Foto: thinkstock

Bitcoin rozhodne patrí k najpopulárnejším kryptomenám na svete, ale tomu, ako jeho cena kolíše, nerozumie nikto.

Kým v januári tohto roka sa obchodoval po 200 dolárov, v utorok popoludní to bol na úrovni 410 dolárov. Podľa indexu CoinDesk Bitcoin je to asi o 25 percent vyššia cena ako v rovnakom období minulého roka, ale hlboko pod historickým maximom asi 1150 dolárov.

Táto konjunktúra, ktorá začala zhruba pred mesiacom, kedy sa Bitcoin obchodoval pod 240 dolárov, je dobrou správou pre digitálne aktíva a im pridruženému ekosystému. Napriek nedávnym priaznivým regulačným rozhodnutiam, keď európsky súdny dvor rozhodol o tom, že Bitcoin je oficiálnou menou a pri obchodovaní tak ľudia nemusia platiť daň z pridanej hodnoty, či obchodným investíciám,sa  odborníci z tejto oblasti márne pokúšajú vysvetliť jednomesačný skok o viac ako 70 percent. Pre porovnanie, zlato je na tom medziročne horšie asi o 5 percent, a mierne negatívny výsledok má aj za mesiac.

Niektorí prisudzovali nedávny skok obavám investorov, zatiaľ čo iní, ako je Brian Kelly, obchodník "Fast Money", sa odvolávajú na medializované správy ako dvojčatá, bratia Winklevossovci, odhalili svoje plány plne regulovať americkú bitcoinovú zmenáreň Gemini a ako Digital Currency Group oznámila získanie finančných prostriedkov od Bain a MasterCard. Ale Bitcoin sa môže celoročne pochváliť svojou stabilnou pozíciou vo svetlách médií a veľkých investícií dôležitých finančných firiem. Takže ani tieto palcové titulky by nemali byť skutočným dôvodom, prečo minulý mesiac došlo k tak značnému obratu.

Potvrdzuje to aj Brendan O'Connor, generálny riaditeľ Bitcoinovej firmy Genesis Global Trading. Sám nemá pre tento skok žiadnu jednoduchú odpoveď. Hoci sa pohybuje v komunite a v medzinárodných kruhoch obchodníkov, nechcel bližšie situáciu komentovať. Podľa neho Genesis Global zažíva "dramatický nárast aktivity" z obnoveného záujmu o Bitcoiny ako obchodovateľného aktíva, vyjadril sa pre televíziu CNBC. "Keď sa cena začne hýbať smerom hore, rýchlo sa objavujú noví záujemcovia," povedal. "Už lámeme nový rekord takmer denne ohľadom množstva obchodov a v počte transakcií."

Je potrebné poznamenať, že Bitcoin je relatívne nelikvidný trh, takže kurz voči hlavným svetovým menám je historicky nestály. Napriek tomu, O'Connor uviedol, že objem Bitcoinov na čínskom trhu narástol tak, že sa to ani nedá grafickcy znázorniť. Takže tam treba pravdepodobne hľadať skutočný dôvod vzostupu, rast záujmu o kryptomenu z tohto regiónu. Aj Brian Kelly upozornil, že sprísnenie kapitálových regulácií Pekingom môže mať za následok niektoré z nedávnych cenových ziskov.

Navyše, mnohí z Bitcoin komunity trvajú na tom, že denná cena kryptomeny nie je relevantnou metrikou, pretože sa tým len odvádza pozornosť od celosvetovo neustále meniaceho sa potenciálu tejto technológie.

Správa z Financial Times naznačuje, že za rastom Bitcoinov môže byť Ponziho schéma. Sergej Mavrodi prevádzkuje webové stránky MMM, charakterizuje ich ako "čínsku sociálnu finančnú sieť." Na stránkach detailne popisuje, ako môžu investori nakúpiť Bitcoiny z viacerých obchodných účtov. Mavrodi ponúka bonusy investorom podľa toho, koľko ďalších ľudí pritiahnu do siete. Navyše láka ľudí, aby na YouTube nahrali svedectvo o tom, koľko dokázali zarobiť. Americkí Bitcoin investori ale spochybňujú fakt, že by kryptomena dokázala skokovito posilniť iba vďaka Mavrodiho čínskej sociálnej finančnej sieti.

Súvisiace články

Aktuálne správy