Ceny ropy mierne klesli, americká WTI sa obchoduje tesne pod 48 USD/barel

Ceny ropy dnes ráno mierne klesli po utorkovom (3. 11.) výraznom náraste. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 48 USD (43,73 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s decembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.32 SEČ predával po 47,88 USD. To je o 2 centy menej ako v utorok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas utorka posilnil o 1,76 USD alebo 3,8 % a uzavrel na úrovni 47,90 USD za barel. Decembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zlacnel o 7 centov na 50,47 USD za barel.
Predtým sa cena WTI dostala až na 48,36 USD za barel. Podľa obchodníkov bolo dôvodom výrazného nárastu cien čierneho zlata zvýšenie vyťaženosti rafinérií v USA, čo ukázala v utorok zverejnená správa amerického ministerstva energetiky.
Podľa expertov však na ropnom trhu naďalej panuje pesimizmus z dôvodu pretrvávajúco nadmernej ponuky. „Ponuka je rozhodujúca,“ uviedol expert austrálskej firmy Ayers Alliance Securities Jonathan Barratt. Vysokú ponuku spomína aj analýza Commerzbank.
K tomu treba ešte prepočítať aktuálne oslabovanie dopytu. Posledné správy z čínskeho a amerického výrobného sektora signalizujú spomaľovanie oboch najväčších svetových ekonomík.

Súvisiace články

Aktuálne správy