V návrhu rozpočtu verejnej správy absentuje snaha o znižovanie výdavkov

V návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 absentuje snaha vlády znižovať verejné výdavky, ktoré za posledné tri roky narástli takmer o 3 miliardy eur. Konštatovala to dnes v Bratislave na svojom zasadaní Generálna rada Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS).
Ako povedal pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, podnikatelia aj z mnohých iných dôvodov hodnotia návrh rozpočtu kriticky. Podľa jeho slov vláda ubrala z vlastných ambícií pri konsolidácii verejných financií. Ich schodok nemá za tento rok klesnúť na vládou plánovaných 2,5 %, ale len na 2,74 % HDP. Navyše, aj revidované ciele, ktoré sú menej ambiciózne, napríklad odloženie dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu až na rok 2018 či pokles dlhu pod 50 % HDP taktiež v roku 2018, sú ohrozené viacerými rizikami, ktorých dosah vláda podceňuje.
ZPS už roky upozorňuje na veľký schodok medzi celkovými výdavkami a príjmami štátu z daní a odvodov, ktorý je oveľa vyšší než oficiálne vykazovaný deficit verejných financií. Túto priepasť nie je možné preklenúť nijakým zvyšovaním daní a odvodov, ale jedine zásadným znížením verejných výdavkov.
ZPS preto vyzýva vládu, aby konečne začala s potrebnou reformou verejného sektora, pretože reforma ESO zatiaľ nijako viditeľne verejný sektor nemodernizuje, o čom svedčí neklesajúci počet zamestnancov verejného sektora a z roka na rok stúpajúce mzdy, ktoré rastú rýchlejšie než v súkromnom sektore. Návrh rozpočtu na rok 2016 nie je nijakou výnimkou, keďže sa v ňom počíta s nárastom počtu zamestnancov verejného sektora o niekoľko tisíc a – napriek prakticky nulovej inflácii – s nárastom ich miezd o 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy