Ukrajina bude dovážať ruský plyn do konca roka, potom len za rozumnú cenu

Ukrajina bude nakupovať plyn z Ruska do konca tohto roka, ak však ruská strana neponúkne výhodnejšiu cenu, v 1. kvartáli budúceho roka bude nakupovať všetok plyn v Európe. Uviedol to dnes šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Očakávame, že ruskí predajcovia plynu budú rozumní a predložia nám primerané ceny,“ povedal Kobolev. „Ak sa tak nestane, budeme všetok plyn nakupovať v Európe,“ dodal.
Agentúra Interfax s odvolaním sa na ukrajinskú spoločnosť Ukrtransgaz v týchto dňoch zverejnila, že za 10 mesiacov tohto roka doviezla Ukrajina z Ruska iba 39 % z celkového objemu dovážaného plynu. Zvyšných 61 % suroviny doviezla z krajín Európskej únie (EÚ). Celkovo Ukrajina za toto obdobie doviezla 14,8 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu.
V októbri však väčšinu dovážanej suroviny tvoril plyn z Ruska. Z celkového objemu 2,43 miliardy m3 doviezla Ukrajina až 1,99 miliardy m3 práve z Ruskej federácie. Zvyšných asi 440 miliónov m3 predstavoval dovoz z Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy