Zdravotné sestry: Nespokojné s platom, verné svojej práci

, CELSI Foto: SITA

Zdravotné sestry chcú zákonom garantované platy, najnovší návrh zákona však vyvoláva obavy.

Aktuálnemu návrhu zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov sestry vyčítajú najmä výpočet základného platu, ktorý podľa nich nedostatočne zohľadňuje náročnosť ich práce. Zrušiť sa tiež majú príplatky za odpracované roky, čo by podľa sestier mohlo viesť k zníženiu platov najmä u starších zdravotných sestier. Je však spokojnosť sestier určená len výškou ich platu?

Stredoeurópsky inštitút pre výskum práce (CELSI) v spolupráci s Amsterdamskou univerzitou v rámci Európskej únie skúmal spokojnosť sestier so svojou prácou a platom. Výskum ukázal, že slovenské zdravotné sestry sú spokojné so svojou prácou podobne ako v Českej republike či Maďarsku. Takmer polovica opýtaných (48 %) vyjadrila spokojnosť so svojou aktuálnou náplňou práce.

V prípade platového ohodnotenia je však ich satisfakcia výrazne nižšia. Len 22 %  sestier uviedlo, že sú so svojim platom spokojné. Podľa prieskumu dosiahol priemerný mesačný hrubý plat sestier na Slovensku 720 EUR. Avšak ani v Českej republike, kde sestry dosahujú priemerný mesačný plat v prepočte až 890 EUR, sestry nie sú oveľa spokojnejšie ako na Slovensku. Len 24 % českých sestier uviedlo spokojnosť so svojím platom. Z regiónu strednej Európy zarábajú sestry najmenej v Maďarsku, v priemere len 683 EUR. Maďarské sestry sú aj najmenej spokojné, len 2% opýtaných sestier bolo spokojných so svojím platom.

“Napriek nespokojnosti s platmi sú sestry lojálne voči svojej práci a svojmu zamestnávateľovi. A to aj napriek tomu, že v krajinách EÚ práca pre dve až päť z desiatich sestier predstavuje každodenný stres“, uvádza Marta Kahancová, riaditeľka CELSI, ktorá sa na výskume podieľala.

Sestry oceňujú prácu v blízkosti domova, čím sa znižuj čas na dochádzanie. Tento faktor pozitívne hodnotia hlavne mladšie zdravotné sestry, ktoré sú stredoškolsky alebo vysokoškolsky vzdelané a už boli u svojho zamestnávateľa povýšené.  

Pre dlhodobo udržateľnú kvalitu zdravotníctva je dôležité zachovať kvalitný a motivovaný zdravotnícky personál. „Náš výskum ukázal, že toto nie je len otázka výšky platu, ale celkových pracovných podmienok vrátane stability zamestnania a obmedzenia celkového počtu odpracovaných hodín“, uzatvára Kahancová.

Súvisiace články

Aktuálne správy