Kvantitatívne uvoľňovanie sa míňa účinkom, ECB ale má stále jedno eso v rukáve

, Société Générale Foto: SITA

Ani po ôsmich mesiacoch od spustenia QE v ​​objeme 60 miliárd eur mesačne, nie je vidieť na trhu s úvermi prakticky žiadna zmena.

Európska centrálna banka tento rok v marci spustila kvantitatívne uvoľňovanie. Pumpovanie peňazí do ekonomiky odôvodňovala potrebou podporiť ochotu komerčných bánk poskytovať úvery súkromnému sektoru. Cieľom je zatlačiť na rast cien a ekonomiky. Ale kým bilancia ECB tento rok vytrvalo rastie, objem úverov európskemu súkromnému sektoru má skôr klesajúcu tendenciu, ceny viac-menej stagnujú a ekonomika expanduje len zvoľna.

Podľa analytikov z francúzskej Société Générale tento vývoj svedčí o tom, že najefektívnejším nástrojom menovej politiky ECB nie sú extrémne nízke sadzby alebo skupovanie dlhopisov na trhu. Je to slabé euro. "Aj keby kvantitatívne uvoľňovanie podporilo rast cien aktív na európskych finančných trhoch, pre reálny rast ekonomiky by to veľa neznamenalo. Naproti tomu slabá mena môže pomôcť vývozu. Jediným problémom je to, že eurozóna nie je sama, komu by sa slabá mena hodila," pripomínajú analytici zo Société Générale na aktuálnu tému takzvaných menových vojen.

Súvisiace články

Aktuálne správy