Španielska Bankia pokračuje vo vzostupnom podnikateľskom trende

Veľkobanka Bankia, ešte pred pár rokmi symbol rozkladu španielskeho finančného sektora, pokračuje v pozitívnom trende. Informuje o tom DPA. Za prvé tri štvrťroky tohto roku dosiahol čistý zisk úverového ústavu 855 miliónov eur, čo bolo medziročne viac o 7,3 %.
Bankia dnes oznámila, že v samotnom treťom štvrťroku sa voči rovnakému štvrťroku vlaňajška jej zisk zvýšil o 13,2 % na 300 miliónov eur.
Úverový ústav tak nadviazal na výborné minuloročné výsledky. Jeho čistý zisk voči roku 2013 stúpol o 83,3 % a dosiahol 747 miliónov eur. Šéf Bankie José Goirigolzarri dnes povedal, že hlavným cieľom banky je splatiť finančnú pomoc, ktorú dostala z verejných zdrojov.
Bankia vznikla koncom roku 2010 fúziou podlomených úverových ústavov. V roku 2012 ju vláda zoštátnila. Pred troma rokmi sa skončilo jej hospodárenie so stratou 19 miliárd eur. Španielsko sa vyhlo krachu svojho bankového systému mimoriadnou pomocou 41 miliárd eur. Dostalo ju od EÚ a Medzinárodného menového fondu. Bankii zo sumy pripadlo 22,4 miliardy eur. Štát je v nej ešte stále väčšinovým vlastníkom prostredníctvom strešnej organizácie BFA.

Súvisiace články

Aktuálne správy