Zisk banky HSBC pred zdanením stúpol o 32 %

Najväčšia európska banka za tretí kvartál vykázala zisk pred zdanením v sume 6,1 mld. USD, čiže medziročne stúpol o 32 %, upravený zisk však medziročne oslabil o 14 % na 5,5 mld. USD

Britská banka HSBC, ktorá je najväčším európskym peňažným ústavom, v treťom kvartáli dosiahla rast zisku pred zdanením o 32 %. Išlo o výsledok nižších nákladov na pokuty zo strany regulátorov. Banka za júl až september vykázala zisk pred zdanením v sume 6,1 mld. USD, pričom v rovnakom období minulého roka bol v objeme 4,6 mld. USD. Analytici v priemere odhadovali, že banka v treťom štvrťroku dosiahne zisk pre zdanením vo výške 5,2 mld. USD.

 

Banka HSBC však naďalej zápasí s problémom klesajúcich výnosov. Jej základné výnosy sa počas júla až septembra v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížili o 4 % na 15,1 mld. USD. Pokles akciového trhu a spomaľujúci sa hospodársky rast totiž poškodili podnikanie banky v Ázii. Upravený zisk HSBC v treťom kvartáli medziročne klesol o 14 % na 5,5 mld. USD.

"Manažment HSBC odviedol dobrú prácu v snahe o nápravu jej vnútorných problémov, ale tieto výsledky ukazujú, že žiadna banka nemôže zlepšiť výnosy, ak je globálna ekonomika proti nej," povedal Jim Antos, analytik spoločnosti Mizuho Securities Asia. Hodnota akcií HSBC na londýnskej burze v pondelok do 8:10 GMT klesla o 0,6 % na 5,04 libry (GBP) za kus.

(1 EUR = 1,1017 USD)
(1 EUR = 0,71820 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy