Priemerný vek sa predlžuje: Budú vám stačiť úspory na dôchodok?

, credit.com Foto: thinkstock

Za ostatných 20 rokov sa priemerná dĺžka života zvýšila, tvrdí správa Svetovej zdravotníckej organizácie. Ak sa predlžuje dôchodcovský vek, znamená to viac času na cestovanie, viac času na rodinu, alebo viac času na všetko čo chcete. Samozrejme, budete na to potrebovať peniaze, čo by mohol byť problém.

Nová správa od organizácií poistných matematikov v Austrálii, Veľkej Británii a USA hovorí, že ľudia majú tendenciu podceňovať, ako dlho budú žiť a nechápu, že to predstavuje riziko pre ich finančnú stabilitu. Jednou z najväčších prekážok pri sporení na dôchodok je získavanie informácií o tom, ako ušetriť a pochopenie toho, čo sa považuje za dostatočné úspory pre odchod do dôchodku. Výskumníci tvrdia, že spotrebitelia aj zákonodarcovia by mali byť lepšie poučení o finančnom plánovaní pri zvyšujúcej sa dĺžke života obyvateľstva.

Je tu istý trend posúvať hranicu veku odchodu do dôchodku, po ktorej začnete poberať dôchodkové dávky sociálneho zabezpečenia. Ale držať sa dôchodkového veku znamená, že budete pravdepodobne musieť ušetriť oveľa viac ako vaši predkovia v minulosti. Na webe nájdete mnoho kalkulačiek, ktoré vám pomôžu zistiť, koľko potrebujete sporiť, ak si chcete zachovať svoj životný štandard po tom, čo prestanete pracovať. Ak chcete žiť primerane, vaše možnosti sú obmedzené. Buď budete pracovať aj po dosiahnutí dôchodkového veku, alebo budete žiť z úspor. Alebo dokonca zvolíte kombináciu oboch. Ak nebudete mať dostatok úspor, v snahe udržať si životnú úroveň sa môžete ocitnúť v situácii, keď budete musieť pracovať do vyššieho veku, než by ste chceli, žiť z menšej sumy, ako ste plánovali, alebo sa zadlžiť. Dlhy v dôchodku sú nemysliteľné, ak už nejaký máte, snažte sa ho minimalizovať kým zarábate, iba tak totiž dokážete dosiahnuť dlhodobú finančnú stabilitu. Dlh stojí veľa peňazí, ak máte zlé úvery, tak ešte viac. Dlhovej pasci nie je jednoduché uniknúť.

Bez ohľadu na to, v ktorom životnom cykle sa nachádzate, prioritou by malo byť dostať sa z dlhov, rovnako ako zistiť, koľko budete musieť odkladať, aby ste naplnili svoje budúce ciele. Môže to byť deprimujúce, ak si uvedomíte akého vysokého veku sa pravdepodobne dožijete, ale finančná príprava je veľmi dôležitá, pokiaľ si jeseň života chcete aspoň trochu užiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy