Juhokórejský vývoz klesol v októbri najvýraznejšie za vyše 6 rokov

Juhokórejský export zaznamenal v októbri najvýraznejší pokles za viac než šesť rokov, pričom silný pokles vývozu evidovala krajina do Číny, USA a Európskej únie. To signalizuje, že celosvetový dopyt pokračuje v poklese. Informovala o tom agentúra Reuters.
Juhokórejské ministerstvo obchodu oznámilo, že vývoz klesol v októbri medziročne o 15,8 % na 43,5 miliardy USD (39,48 miliardy eur). To znamená pokles 10. mesiac po sebe a zároveň najvýraznejšie tempo poklesu od augusta 2009. Ešte výraznejšie klesol dovoz, a to o 16,6 % na 36,8 miliardy USD.
Výsledky sú tak horšie, než očakávali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. Tí predpokladali pokles vývozu o 14,5 % a dovozu o 13,4 %. Obchodný prebytok Južnej Kórey tak v októbri klesol na 6,7 miliardy USD z 8,9 miliardy USD v septembri.
Podrobnejšie informácie juhokórejského ministerstva obchodu o vývoji vývozu a dovozu ukázali, že výrazne klesol vývoz na kľúčové trhy, ako sú Čína, USA a Európska únia. Vývoz do Číny sa v októbri znížil medziročne o 8 %, do Spojených štátov o 11,4 % a do krajín Európskej únie o 12,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy