Aktivita čínskeho výrobného sektora v októbri nečakane klesla

Aktivita vo výrobnom sektore Číny sa v októbri znížila, už tretí mesiac po sebe, pričom prekvapila analytikov, ktorí počítali so stagnáciou. Výsledok opätovne zvýšil obavy, že čínska ekonomika zaznamená vo 4. štvrťroku ešte výraznejšie spomalenie rastu, než sa očakáva, napriek sérii opatrení na podporu hospodárstva. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor Číny, ktorý zostavujú čínsky štatistický úrad a Čínska federácia logistiky a nákupu (CFLP), dosiahol v októbri 49,8 bodu, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci. Analytici očakávali index na úrovni 50 bodov. To by znamenalo stagnáciu, keďže rast sektora od poklesu oddeľuje práve hranica 50 bodov.
Najnovšie údaje z vývoja čínskej ekonomiky ukázali, že v 3. kvartáli vzrástla ekonomika medziročne o 6,9 %. Prvýkrát od finančnej krízy tak bolo tempo rastu slabšie než 7 %.
S cieľom podporiť rast ekonomiky Čína od novembra minulého roka už šesťkrát znížila úrokové sadzby a počas tohto roka štyrikrát skresala aj povinné minimálne rezervy čínskych bánk. Najnovšie úrokové sadzby aj povinné minimálne rezervy znížila koncom októbra. Okrem toho Peking zvýšil výdavky na infraštruktúrne projekty a s cieľom oživiť trh s nehnuteľnosťami zmiernil obmedzenia v oblasti nákupu domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy