Nenechajte sa oklamať, nikto vám v živote nedá nič zadarmo

, Washington Post Foto: thinkstock

Každý má pravdepodobne nejakú životnú skúsenosť s tým, že nič nie je zadarmo. Slávny výrok Miltona Friedmana "obed zadarmo neexistuje" si tak uvedomujeme všetci, ale málokto sa podľa toho aj riadi. Barry Ritholtz z Washington Post tvrdí, že túto jednoduchú pravdu väčšinou nechceme počuť.

Recept na úspech a dosiahnutie cieľa je pomerne jednoduchý. Pre väčšinu ľudí ale nepohodlný. Existuje veľa faktorov, ktoré môžu viesť k úspechu. Stačí aplikovať kombináciu niektorých z nich po určitý čas a človek je hneď efektívnejší a produktívnejší, úspech sa môže dostaviť. Inými slovami, väčšinou treba tvrdo pracovať, byť múdrejší a mať väčší prehľad ako tí ostatní, brať každú úlohu ako príležitosť na zlepšenie svojej povesti, zachovať si dobrý úsudok a trpezlivosť, vedieť, čo je dôležité, rozvíjať sociálne zručnosti, zistiť, čo motivuje ľudí, nenechať sa rozptyľovať nezmyslami, učiť sa, mať cenné a dobre využiteľné zručnosti a občas aj nejaké šťastie.

Ale dá sa to samozrejme aj inak. Stačí vymyslieť skvelú novú aplikáciu pre telefóny, nástupcu iPhonov alebo studenú fúziu. Aj v týchto prípadoch je však potrebné niečo z toho, čo sme už spomenuli. S tým rozdielom, že úspech a bohatstvo dosiahnete oveľa rýchlejšie. Aj keď si to všetci uvedomujeme a dobre poznáme pravidlo o tom, že "neexistuje niečo ako obed zadarmo", snažíme sa vymyslieť spôsoby, ako sa k cieľu dostať jednoduchšou a rýchlejšou cestou.

Bohužiaľ je to rovnaké ako veriť, že padnú vaše čísla v lotérii. Stávkovanie zhltne ročne miliardy, je to neskutočné množstvo vyhodených peňazí. Na prvý pohľad to vyzerá, že hráč môže zužitkovať určité zručnosti, a má tak väčšiu šancu na výhru. Skutočnosť je ale iná. Podobne sú na tom aj zaručené tipy brokerských spoločností alebo investičných poradcov, kedy preferujú určitú investíciu ako stávku na istotu a budúcu zlatú baňu. Keď má niekto informácie vedúce k veľkému zárobku, iste sa o ne nebude s nikým deliť.

Ľudia skrátka chcú rýchle peniaze bez práce, ale neuvedomujú si nepravdepodobnosť úspechu. Problémom je tiež skutočnosť, že mnoho výhercov lotérie nakoniec skončí na mizine alebo s problémami, ktoré do vtedy nepoznal. Veľké peniaze bez práce sa často objavujú u mladej generácii Rusov alebo Číňanov, ktorí míňajú peniaze za nezmysly, ale drogy a drahé autá neraz ukončia ich životy predčasne. Rovnaké je to s výhercami v lotérií. Možno aj preto je u veľmi bohatých ľudí, ktorí si zarobili peniaze prácou, jasná tendencia nenechávať financie dedičom.

Na tom, že sa chce stať niekto bohatým, nie je nič zlé. Zabezpečiť sa finančne na starobu je v skutočnosti dobrá myšlienka, ale naháňať sa za veľkými peniazmi len pre peniaze samotné je nezmysel. Ako upozorňuje Ritholtz, naháňanie rýchleho bohatstva vás skutočnosti môže stáť oveľa viac, než keby ste sa vydali pravdepodobnejšou, aj keď náročnejšou cestou. Každý si skrátka musí uvedomiť tvrdú realitu a niekoľko skutočností. Výhra v lotérii nie je príliš pravdepodobná. Horúce tipy sú bezcenné. Nákup akcií technologických lídrov v čase, keď budú ich ceny nízko, je málo pravdepodobný. A keď sa to podarí, investor ich určite nebude držať dostatočne dlhý čas. Šanca, že investor nájde brokera alebo správcu podielového fondu, ktorý z neho urobí boháča, je skutočne malá. Rovnako tak aj šanca, že výber konkrétnych akcií, časovanie trhu, investície do fondu rizikového kapitálu alebo hedžového fondu, budú zarábať viac než indexový fond, je tiež veľmi malá.

Ritholtz nakoniec pripája historku. Keď sa zúčastnil konferencie v Las Vegas, v hoteli, kde viseli drahé obrazy Picassa, Moneta alebo Warhola, počul istého turistu, ako hovorí manželke: "poďme do kasína a vyhraj si jedného Moneta." Skutočnosť je taká, že hotel má na podobné kúsky umenia dostatok peňazí práve vďaka tomu, že mu ho zaplatia ľudia podobní tomuto turistovi. Je pravdepodobnejšie, že sa človek stane majiteľom hotela s kasínom, do ktorého budú ľudia chodiť prehrávať peniaze, než že v podobnom kasíne zarobí na postavenie alebo kúpu hotela. "Lotéria, brokeri, Las Vegas – vždy a všade sa nájde niekto, kto je pripravený zneužiť vaše túžby po obede zadarmo. Čím skôr si uvedomíte, že za každé jedlo musíte zaplatiť, tým lepšie pre vás," uzatvára Ritholtz.

Súvisiace články

Aktuálne správy