Nórsky investičný fond zaznamenal v 3. kvartáli stratu

Nórsky štátny investičný fond zaznamenal v uplynulom kvartáli stratu, najväčšiu za štyri roky, Dôvodom bol pád čínskych akcií aj akcií Volkswagenu. Nórska vláda sa pritom chytá prvýkrát v histórii fondu vybrať z neho časť peňazí a použiť ich na zaplátanie diery v rozpočte. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Nórsky Government Pension Fund Global je najväčším štátnym fondom na svete s majetkom v hodnote zhruba 860 miliárd USD (777,50 miliardy eur). V uplynulom 3. kvartáli však zaknihoval stratu 273 miliardy nórskych korún (29,16 milióna eur), čo zodpovedá 4,9 % hodnoty jeho majetku.

Jeho akcie klesli o 8,6 %, zatiaľ čo dlhopisy vzrástli o 0,9 % a investície do realít zaznamenali výnos 3 %.

“V čase, keď dochádza k veľkým pohybom na trhu, musíme očakávať kolísanie hodnoty fondu,” vyhlásil generálny riaditeľ Yngve Slyngstad. Dodal, že vzhľadom na veľkosť fondu majú tieto výkyvy z krátkodobého hľadiska síce citeľný vplyv na hodnotu jeho majetku, ale keďže sleduje dlhodobé ciele a je v dobrej pozícii, dokáže tieto krátkodobé výkyvy prekonať.

Uplynulý kvartál totiž poznačili veľké otrasy na svetových trhoch, ako bol pád čínskych akcií, či emisný škandál Volkswagenu, ktorý zrazil hodnotu akcií automobilky o zhruba 25 %. Globálny akciový index MSCI World Index sa preto v 3. kvartáli znížil o 9 % a index rozvíjajúcich sa ekonomík MSCI Emerging Markets Index sa dokonca prepadol o 19 %.

Aj hodnota akcií, ktoré vlastní nórsky fond, v 3. kvartáli klesla. Celkovo sa podiel akcií vo fonde za tri mesiace do konca septembra znížil na 59,7 % zo 62,8 % na konci júna, zatiaľ čo dlhopisy vzrástli na 37,3 % z 34,5 % a investície do nehnuteľností dosiahli 3 %.

(1 EUR = 1,1061 USD; 1 EUR = 9,3630 NOK)

Súvisiace články

Aktuálne správy