Zahraničné investície do Vietnamu vzrástli tento rok o 40 %

Zahraniční investori sa stále viac začínajú orientovať na Vietnam, v tomto roku investovali v krajine juhovýchodnej Ázie vyše 19 miliárd USD (17,18 miliardy eur). Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa vietnamskej Agentúry pre zahraničné investície získal Vietnam od januára do 20. októbra tohto roka okolo 19,2 miliardy USD zahraničných investícií. V medziročnom porovnaní to znamená rast približne o 40 %. Takmer dve tretiny z celkového objemu investícií, presne 12,4 miliardy USD, smerovalo do spracovateľského a výrobného sektora.
Vietnam sa snaží prilákať čo najviac zahraničných investorov a využíva na to relatívne nízke mzdy. Pre zahraničné firmy sa tak stáva zaujímavou lokalitou v situácii, keď v Číne, ktorá je v Ázii naďalej najlukratívnejším trhom, mzdy postupne rastú. Podľa ekonómov sa zvyšujú aj vývozné možnosti Vietnamu, pričom jeho šance ako exportéra vzrástli po dohode o Transpacifickom obchodnom partnerstve. Dohoda zahrňuje 12 štátov, napríklad aj USA, Japonsko a Austráliu.
Najväčším zdrojom investícií je Malajzia, ktorá tento rok investovala vo Vietname 2,4 miliardy USD. Nasleduje Južná Kórea s 2 miliardami USD, Británia s 1,2 miliardou USD a Japonsko, ktoré investovalo vo Vietname okolo 1,1 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy