Najlepší šéf na svete: Dvihol som im platy na úkor môjho, mnohým sa to ale nepáči

, CNNMoney Foto: CNN;YT/bernie sandersITA

Dan Price sa preslávil pred pol rokom ako generálny riaditeľ, ktorý sa rozhodol na úkor svojho vlastného platu dvihnúť každému zamestnancovi v jeho spoločnosti plat na najmenej 70 000 dolárov ročne. A nebola to ani zďaleka jediná obeť. Informuje CNN Money.

Neváhal svojim domom ručiť a zbaviť sa všetkých svojich investícií. Získal tak tri milióny dolárov, ktoré vložil do Gravity Payments, jeho firmy ktorá spracúva platby. "Chcel som získať väčší priestor na chyby," povedal pri vysvetľovaní hypotéky a predaja aktív pre televíziu CNN. "Víťazstvo je vzdialené od bezpečia, ale trendy sú pozitívne."

Zatiaľ čo jeho platová politika zožala hlavne u zamestnancov úspech, za tento krok ho jeho vlastný brat Lucas nepochválil. Lucas, ktorý má menšinu vo firme Gravity Payments, zažaloval Dana, ktorý mal plat 1 milión dolárov ročne a  znížil si ho na 70 000 v apríli tohto roka, z "nadmernej kompenzácie."

"Nikdy v histórii spoločnosti som si nezdvihol plat bez súhlasu Lucasa," povedal Price. "Ale znížil som si ho jednostranne už viackrát, vrátane zosekania o 80 % v rokoch 2008-09, aby som pomohol zachrániť spoločnosť počas recesie."

Právnik Lucasa Pricea sa k veci nevyjadril. Ak sa bratia nedohodnú, prípad pôjde pred súd v máji. Dan odhaduje, že účet za právne úkony sa vyšplhá na asi jeden milión dolárov, ale tvrdí, že ich vzťah s bratom je stále "srdečný."

"Ešte sme sa o tom spoločne nerozprávali," povedal  na margo nezhody Dan. "Dávam mu pocítiť, že ho mám rád a že sa o neho, jeho ženu i dcéru rád postarám. Urobím, čo môžem, aby som mu pomohol splniť jeho finančné ciele."

Price po avizovanom zvýšení platu stratil zopár svojich dlhodobých pracovníkov, ktorí netajili znepokojenie kvôli jeho finančnej politike. Price ich ale rýchlo nahradil, spoločnosť zobrala 15 nových pracovníkov k svojim približne 90. Bolo to v súlade s predchádzajúcimi plánmi expanzie. Príjmy a počet klientov naďalej rastú. Niektorí noví zákazníci sa zaregistrovali kvôli publicite, iní chceli týmto spôsobom vyjadriť podporu. "Myslím, že sme kvôli tomu kroku stratili niektorých zákazníkov," povedal Dan Price.

Skúsenosti vyjdú aj knižne. Už je podpísaná dohoda s Viking Press, výťažok z nej pôjde do spoločnosti. "Je to rozprávanie o tom, čo sa podarilo, čo nie a aká z toho plynie skúsenosť. Je to prekvapenie zo spätnej väzby," povedal Price. Aj napriek nečakaným negatívam vraj neľutuje, čo urobil. "Stále to pokračuje, robí mi to radosť každý deň," dodal Price.

Súvisiace články

Aktuálne správy