Príjmy zo Suezského prieplavu v septembri klesli

Príjmy z prevádzky Suezského prieplavu v septembri klesli. Zatiaľ sa tak neplnia očakávania egyptskej vlády, že nová vetva bude pre ekonomiku znamenať výraznú podporu. Informovala o tom agentúra AP.
Otvorenie novej vetvy prieplavu patrí k jedným z megaprojektov egyptského prezidenta Abdala Fattaha Sísího. Keď 6. augusta egyptská vláda novú vetvu Suezského prieplavu otvárala, Sísí uviedol, že tento projekt prispeje k výraznému oživeniu egyptskej ekonomiky. Za necelé dva mesiace od jeho otvorenia však prieplav zaznamenal nižšie príjmy, než za rovnaké obdobie minulého roka.
Podľa úradu pre správu prieplavu príjmy za september dosiahli 448,8 milióna USD (405,75 milióna eur). Pre porovnanie, v septembri minulého roka získal Egypt na príjmoch zo Suezského prieplavu 469,8 milióna USD. V auguste tohto roka zarobil prieplav 462,1 milióna USD oproti 510 miliónom USD v auguste minulého roka.
Pokles zaznamenal Egypt aj pri porovnaní prvých deviatich mesiacov. Zatiaľ čo za deväť mesiacov 2014 dosiahli príjmy zo Suezského prieplavu 4,1 miliardy USD, za deväť mesiacov tohto roka to bolo 3,9 miliardy USD.
Vláda je presvedčená, že nová vetva Suezského prieplavu, ktorá vyšla Egypt na 8,5 miliardy USD, prispeje k oživeniu egyptskej ekonomiky. Ekonómovia a prepravcovia však spochybňujú hodnotu projektu a tvrdia, že na zvýšenie prevádzky v prieplave, a tým príjmov do štátnej pokladnice, je potrebný najskôr výrazný rast svetového obchodu. A to sa v dohľadnom čase neočakáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy