Prepad cien ropy: Rusku vraj hrozí, že do roka vyčerpá jeden z rezervných fondov

, ČTK Foto: SITA

Rusku hrozí, že do konca budúceho roka vyčerpá jeden zo svojich fondov na horšie časy, do ktorého začalo v minulosti ukladať výnosy z vývozu ropy. V parlamente to v utorok povedal minister financií Anton Siluanov. Rusko teraz z tohto fondu čerpá peniaze, aby vyrovnalo negatívny vplyv ekonomického poklesu na rozpočet.

Vo fonde je teraz 4,7 bilióna rubľov a minister povedal, že do konca tohto roka sa zrejme táto suma zníži na polovicu, ak zostanú ceny ropy na súčasnej nízkej úrovni. "To znamená, že rok 2016 bude posledným rokom, kedy budeme môcť míňať tieto rezervy," povedal Siluanov. "Potom už žiadne také zdroje mať nebudeme," dodal.

Ruská ekonomika sa tento rok po prvý raz od roku 2009 prepadla do recesie, a to kvôli prudkému poklesu cien energií, ktoré sú hlavnou vývoznou položkou, a kvôli západným sankciám. Osobné príjmy klesli prvýkrát za 15 rokov, teda od čias, kedy sa prvýkrát stal prezidentom Vladimir Putin.

Rusko sa rozhodlo na začiatku tohto tisícročia, kedy začali rásť ceny ropy, zriadiť dva fondy na horšie časy, kam odvádzalo časť výnosov z vývozu ropy. Okrem rezervného fondu je to ešte fond národného blahobytu, v ktorom je aktuálne 4,9 bilióna rubľov. Peniaze z tohto fondu Rusko využíva prevažne na podporu infraštruktúrnych projektov.

Na rozdiel od 90. rokov je teraz Rusko na recesiu omnoho lepšie pripravené, pretože miera zadlženosti krajiny je nízka a rubeľ sa voľne obchoduje. Podľa odhadov má ruská ekonomika tento rok klesnúť o 3,9 percenta, budúci rok by ale mala znovu vykázať rast. Ten je odhadovaný na 0,7 percenta, uviedla agentúra AP.

S podobnými problémami zápasia aj krajiny Stredného východu a severnej Afriky.

Súvisiace články

Aktuálne správy