Belka varuje pred zmenou mandátu poľskej centrálnej banky

Rozšírenie mandátu centrálnej banky o záväzok k podpore hospodárskeho rastu by nemuselo byť v súlade s právom EÚ, tvrdí guvernér Marek Belka

Rozšírenie mandátu poľskej centrálnej banky by si vyžiadalo zmenu ústavy a mohlo by spôsobiť nesúlad s právom Európskej únie. Vyhlásil to v utorok guvernér poľskej centrálnej banky Marek Belka. Reagoval tým na úvahy z prostredia strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá zvíťazila v nedeľných voľbách a v novom parlamente pravdepodobne získala väčšinu.

Ekonomický expert PiS Pawel Szalamacha minulý týždeň vyhlásil, že úlohou centrálnej banky by popri udržiavaní cenovej stability mala byť aj priama podpora hospodárskeho rastu. Inštitúcia by tak získala podobný duálny mandát, aký má Federálny rezervný systém v USA. Podľa Szalamachu by centrálna banka mala počas nasledujúcich šiestich rokov investovať do ekonomiky 350 mld. poľských zlotých (PLN) s cieľom zabezpečiť zrýchlenie hospodárskeho rastu na 5 % zo súčasných 3,5 %.

PiS sľubuje masívny rast sociálnych výdavkov, výrazné zvýšenie nezdaniteľného príjmu a nižší vek odchodu do dôchodku. Strana chce volebné sľuby financovať vyšším výberom dane z pridanej hodnoty a korporátnych daní. Počíta tiež s dodatočným zdanením bánk a obchodných reťazcov. Ekonomický expert strany Szalamacha však sľubuje zodpovednú rozpočtovú politiku, ktorá nevyvolá otrasy na finančných trhoch a neohrozí úverový rating krajiny. Deficit verejných financií chce podľa neho PiS udržať pod hranicou 3 % HDP.

(1 EUR = 4,2678 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy