Tržby aj prevádzkový zisk BASF v 3. kvartáli klesli

Najväčší svetový chemický koncern BASF zvýšil v 3. kvartáli čistý zisk takmer o pätinu, avšak tržby aj prevádzkový zisk klesli. Koncern tiež z dôvodu ochladenia globálnej ekonomiky skresal svoje celoročné ciele. Informovala o tom agentúra DPA.
Čistý zisk BASF po odpočítaní podielu menšinových akcionárov za tri mesiace od júla do konca septembra medziročne stúpol o 19 % na 1,20 miliardy eur. To je o 195 miliónov eur viac ako v rovnakom období vlani. Tržby však klesli o 5 % na 17,42 miliardy eur a zisk pred úrokmi a zdanením (Ebit) po odrátaní jednorazových položiek padol o 10 % na 1,60 miliardy eur.
„Letná diera bola tento rok výrazná. Navyše sa marže nezvýšili ani v septembri,“ uviedol šéf predstavenstva nemeckého koncernu Kurt Bock. Dôležité trhy, ako napríklad Brazília, sa nachádzajú v recesii, alebo ich rast sa, ako v prípade Číny, ochladil.
BASF aktuálne očakáva v roku 2015 mierny pokles tržieb po 74,33 miliardy eur vlani rovnako ako mierne zníženie Ebit pred jednorazovými položkami (vlani 7,36 miliardy eur). Negatívny vplyv na tržby mala aj výmena akcií s ruským energetickým gigantom Gazprom. Koncern doteraz počítal s miernym nárastom tržieb aj Ebit.

Súvisiace články

Aktuálne správy